Hrvatski radio

Radio Zadar

MAS kandidat za nagradu ŽIVA

08.05.2015.

14:31

Autor: HRT centar Zadar / MAS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muzej antičkog stakla u Zadru jedan od kandidata za nagradu ŽIVA za najbolji slavenski muzej

       Dodjela nagrada će se održati u Sankt Petersburgu, Ruska Federacija, 14. svibnja 2015. god.
U sklopu dodjele održat će se forum o kulturi i turizmu a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije i Europske muzejske akademije na kojem će sudjelovati i predstavnici Muzeja antičkog stakla u Zadru.

       Nagrada ŽIVA ima za cilj prepoznati, ohrabriti, nagraditi i promicati eksperimente i projekte, pritom uvažavajući specifičnosti i posebne vrijednosti slavenskog svijeta.

       Živa Nagrada je uspostavljena 2012. na inicijativu stručnjaka projektne skupine iz Foruma zemalja članica slavenske kulture. Slavenska božica Živa (također Żiwia, Šiva, Sieba ili Razivia) predstavlja princip života, dugovječnost, mladost, ljepotu, blagost, vitalnost i plodnost. To su osobine koje bi trebale opisati i stanje slavenske baštine. Uloga muzeja u suvremenim društvima je  složena i višeslojna. Ide izvan tradicionalnih vještina dokumentiranja i očuvanja kulturne baštine čineći dostupnim javnosti njihove kolekcije. Moderni muzeji sve više imaju  proaktivnu ulogu u smislu društvene odgovornosti i utjecaja muzeja na lokalnu, regionalnu i međunarodnu kulturnu scenu - priopćeno je iz MAS-a.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.