Hrvatski radio

Radio Zadar

MAS u 7 godina posjetilo više od 200 000 ljudi

05.05.2016.

15:28

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sedma godišnjica kažu da je fatalna, ali ne i u primjeru zadarskog Muzeja antičkog stakla koji biranim gostujućim izložbama i radionicama slavi svoju obljetnicu. Kako su se nekad kitili ljudi u prapovijesti i što je staklo danas provjerila je i naša ekipa.

Dječju, skoro zaboravljenu igru iz prapovijesti igraju Tea i Antonija.

Znači igramo trilju. Svaki Igrač ima po devet žetona i mora složiti staklene perle da budu u redu - objašnjava Tea Radan. 

Poslagala sam žetone tako da što god napravim ona meni može pokupiti. Krivo sam ih poslagala. - kaže Antonija Dušević. 

Posložilo se mnogo bolje umjetnici Gordani Drinković koja je četvrt stoljeća zaluđena staklenim formama. Njeni radovi mogu se vidjeti u cijelom svijetu. A ove posebne čaše namijenjenje su najpoznatijem glumačkom paru na svijetu.

Čaše se zovu Angelina i Brad, poklon odnosno narudžba bila je zapravo što Brad i Angelina imaju sve i napraviti im poklon koji bi ih iznenadio bez obzira na cijenu, kaže Gordana Drinković

A koliko je zahtjevno bilo raditi staklo tisuću godina prije naše ere zna arheolog Borut Križ koji se trideset godina bavi artefaktima na području Dolenjske.

To bi mogli reći da je bila tvornica, ali je bilo više manjih radionica koji su izrađivali staklo. To je bilo vrijeme kad je staklo bilo vrlo cijenjeno i u manjim količinama.

U Muzeju antičkog stakla izloženo je preko dvije tisuće eksponata.

Prve godine smo imali negdje oko sedamnest tisuća, a sad imamo oko trideset, do trideset i pet tisuća posjetitelja. Kad se sve zbroji ovdje je prošlo preko dvjesto tisuća ljudi. - ističe ravnatelj MAS-a Ivo Fadić. 

I svaki put ovdje pronađu nešto novo. Staklo čini se ne gubi na značaju samo se mijenjaju umjetničke forme.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.