Hrvatski radio

Radio Zadar

Maslenica - povijesna operacija

17.01.2015.

10:33

Autor: N. Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otvarajući turnir gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta je rekao kako mu je čast što upravo ovim turinrom počinje obilježavanje akcije Maslenica. "Ovo je povijesna operacija kojom smo, ne samo porazili neprijateja i oslobodili zaleđe Zadra, nego smo i najavili konačnu pobjedu u Oluji 1995.godine" – istaknuo je gradonačelnik Kalmeta.

Trećim međunarodnim turinirom u sjedećoj odbojci u SC Višnjik u Zadru jutros je počeo program 22. obljetnice Vojno redarstvene operacije Maslenica koja je spojila hrvatski sjever i jug. Na turniru u organizaciji zadarskoga kluba O.K.I. šest je sudionika, hrvatska reprezentacija u sjedećoj odbojci, klubovi iz Splita, Šibenika i Knina, te dva kluba iz BiH, među kojima svjetski i europski prvaci "Fantomi" iz Sarajeva.

Otvarajući turnir gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta je rekao kako mu je čast što upravo ovim turinrom počinje obilježavanje akcije Maslenica.

      "Ovo je povijesna operacija kojom smo, ne samo porazili neprijateja i oslobodili zaleđe Zadra, nego smo i najavili konačnu pobjedu u Oluji 1995.godine" – istaknuo je gradonačelnik Kalmeta.


Inače, operacijom Maslenica, Oružane snage Republike Hrvatske su u samo tri dana, od 22. do 25 siječnja 1993. godine, oslobodile bitne strateške točke, Novsko ždrilo i zrakoplovnu bazu u Zemuniku, te omogućile ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. U ta prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim napadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.


Središnja svečanost održat će se u srijedu, 21.siječnja kada će obilježavanje početi ujutro budnicom Gradske glazbe trgovima i ulicama Zadra, a nastavlja se polaganjem vijenaca pod Središnjim križem na Gradskom groblju, te na Spomen obilježju 3. Imotske bojne 4. gardijske brigade i Mimohodom postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama.
Sveta misa za Domovinu u zadarskoj crkvi sv. Šime bit će služena u 11 sati, a u 12 sati u Kazalištu lutaka promocija dokumentarne knjige "Operacija Maslenica - sjećanje sudionika" autora Tomislava Šulja i Vladimira Brnadića.
Obilježavanje traje do utorka, 27.siječnja, a osim brojnih sporstkih susreta braniteljskih udruga, održat će se i niz predstavljanja knjiga, predstava i predavanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.