Hrvatski radio

Radio Zadar

Maslenica - prijelomnica Domovinskog rata

22.01.2018.

08:35

Autor: HRT - Centar Zadar

Maslenica - prijelomnica  Domovinskog rata

Maslenica - prijelomnica Domovinskog rata

Foto: - / -

Zadarska županija i Sveučilište u Zadru u okviru obilježavanja 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica pod pokroviteljstvom Predsjednice i Vlade RH-a priređuju znanstveni kolokvij "Vojno-redarstvena operacija Maslenica – prijelomnica obrambenoga i oslobodilačkog Domovinskog rata".

Znanstveni kolokvij održat će se u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas  od 15 sati.

"Znanstveni kolokvij o VRO Maslenica organiziramo s ciljem da se znanstveno razmotri kontekst i značenje te vojno-redarstvene akcije koja je označila prekretnicu u obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu. Ne ulazeći u detalje operativne provedbe te operacije te doprinos pojedinaca i vojnih postrojbi, što je predmet dobrodošlih specijalističkih vojnih studija i publicističkih memoarskih djela, važno je na temelju različitih izvora relevantnih podataka ukazati na geostrateško značenje zadarske regije, posebno s obzirom na povezivanje primorskoga i kontinentalnog dijela Hrvatske, vojnogeografske specifičnosti koje je trebalo uzeti u obzirom prigodom planiranja i provedbe operacije, kao i političke okolnosti uoči i nakon operacije. Isto tako, predviđeno je da se razmotri medijski odjek operacije koji je utjecao na kasnije narative o tom važnom događaju iz Domovinskog rata", ističe prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić, organizator kolokvija i urednik publikacije u kojoj će se na hrvatskom i na engleskom jeziku objaviti proširena i znanstvenim aparatom opremljena izlaganja s kolokvija.

Premda je tijekom Domovinskog rata i ranije bilo operacija kojima su oslobođeni pojedini dijelovi okupiranoga hrvatskog teritorija (npr. Dubrovačkog Primorja i Konavala), VRO Maslenica je imala prekretničko značenje jer je smanjen agresorski pritisak na Zadar, jedan od najvećih hrvatskih obalnih gradova, oslobođena su mnoga naselja u Ravnim kotarima i dragocjena infrastruktura (npr. zračna luka u Zemuniku) te, što je vrlo važno, omogućeno je povezivanje hrvatskoga sjevera i hrvatskoga Juga preko Novskog ždrila, objašnjava Faričić.

Isto tako, ostvareni su preduvjeti za izgradnju tunela Sv. Rok i novoga Masleničkog mosta kojima je zapravo utvrđena konačna trasa autoceste koja je desetljeće poslije povezala srednji i južni dio hrvatskoga Jadrana s gorskim i nizinskim dijelom Hrvatske.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj. Moderator znanstvenog kolokvija bit će izv. prof. dr. sc. Ante Bralić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.