Hrvatski radio

Radio Zadar

Maslinari žilavi kao i maslina

17.06.2020.

13:04

Autor: Filip Matijević

Maslinari žilavi kao i maslina

Maslinari žilavi kao i maslina

Foto: - / -

Najbolji maslinari i uljari trebali su se još u ožujku okupiti na 22. manifestaciji Noćnjaka na Braču, ali je ona odgođena zbog pandemije koronavirusa. Ali ovogodišnje izdanje nije propalo .

Zadružni savez Dalmacije organizira Noćnjak u zadarskom Hotelu Kolovare od 25. do 27. ovog mjeseca, s naglaskom na tržište maslina i ulja u razdoblju nakon korone.

Žilavost i odlučnost masline naslijedili su očito maslinari i uljari. Dok su brojne manifestacije ove godine otkazane zbog koronavirusa, Noćnjak ide dalje. Manifestacija naprosto nije mogla izostati zbog prevelikog interesa, kaže Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, glavnog organizatora. Ovo 22. izdanje nije se moglo „provući" samo održavanjem online verzije:

Vidjevši koliko je ljudima stalo da se vide i da se održi Noćnjak i koliko im on znači, odlučili smo ga održati. Sada, s usklađenim programom, smo kod naših Zadrana u Hotelu Kolovare.

Ipak, zbog koronavirusa moći će sudjelovati manji broj ljudi. U dvoranama u kojima će se odvijati program kapacitet će biti smanjen na trećinu:

Sugeriramo svima da na vrijeme najave dolazak kako bi mogli znati hoće li moći sudjelovati i u kojem dijelu programa.

A interesa će zasigurno biti jer će stručnjaci izlagati o novim metodama u maslinarstvu, klimatskim promjenama, ali i trgovanju uljem nakon epidemije:

Dodali smo neke nove, aktualne segmente poput analize tržišta u svijetu i u Hrvatskoj te pronalaženje rješenja na temu što maslinari i uljari mogu očekivati s obzirom na zastoje na tržištu, kako se pripremiti za sljedeću sezonu, što ako bude drugog vala virusa... A ponudit ćemo odgovor i na drugo pitanje; kako općenito poboljšati život poljoprivrednika.

Noćnjak će imati i neizostavan natjecateljski dio, ove godine zaprimljeno je 413 uzoraka od kojih je većina sam vrh ekstradjevičanskih maslinovih ulja. Od četvrtka, 25. lipnja danju predavanja, a večernji sati rezervirani za dodjele priznanja i nagrada. Jedinstveni ljetni Noćnjak bit će nešto što se u svijetu maslinarstva i uljarstva ne propušta.

 

 

Prilog Filipa Matijevića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.