Hrvatski radio

Radio Zadar

Maslinarski marendin za office histeroskop

09.04.2016.

09:26

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Organizatori 18. Međunarodnih dana masline Zadar 2016. organiziraju humanitarnu akciju u sklopu manifestacije. Dobovoljnim prilozima posjetitelja za jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati Odjel za ginekologiju OB Zadar za kupnju uređaja office histeroskopa.

Maslinarski marendin je jedna od novosti našeg programa, kojiće se odvijati u petak 29. travnja s početkom u 11 sati na Forumu, ističe Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije manifestacije koja okuplja maslinare iz svih šest primorskih županija te njihove kolege iz Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore. Uz natjecateljski, želimo da naši Dani masline,  sve više imaju edukativni i humanitarni karakter, kaže Pucar. Takav je i Maslinarski marendin za koji je ideju dao i koncepcijski ga osmislio zadarski novinar, a u posljednje vrijeme i maslinar NedjeljkoJusup. Radi se, pojašnjava Pucar, o zanimljivoj gastronomskoj priredbi u kojoj glavnu ulogu ima poznati zadarski kuhar Renato Kraljev. On će s učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati tradicionalno jelo - varivo od leće, slanutka i orza za oko 500 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja, sira i pršuta sa sve boljim ravnokotarskim vinima.

Uz gastronomski, manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office histeroskopa. Ovih dana članovi Organizacijskog odbora 18. Međunarodnih Dana masline Zadar dogovorili su sa predstavnicima Odjela, voditeljem dr. Brakom Dukićem, dr. Zdenkom Matasom i dr. Lukom Matakom  sve pojedinosti i izvedbu ove humanitarne akcije u koju je uključen i Vladimir Tomčuk, tajnik Udruge lige protiv raka Zadar.

Radi se zapravo o nastavku akcije „office histeroskop“ koju je pokrenuo mladi liječnik dr. Luka Matak, organizirajući sportske i druge priredbe na kojima je do sada prikupljeno oko 70.000 kuna. Cijena uređaja iznosi 150.000 kuna. Dio će se prikupiti dobrovoljim prilozima tijekom Maslinarskom marendina na Forumu u sklopu 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016.

Prema riječima dr. Mataka ova humanitarna akcija najvjerojatnije će završiti velikim koncertom estradnih zvijezda u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Koncert organizira Klub zadarskih studenata u Zagrebu koji tako obilježava 20-tu obljetnicu postojanja, a prikupljena novčana sredstava bit će darovana zadarskom Odjelu za ginekologiju u svrhu kupnje spomenutog uređaja, neophodnog u dijagnozi i liječenju patologije maternice.

Uređaj Office histeroskop sluŽi za vizualizaciju unutrašnjosti maternice prilikom čega se evaluira i liječi mnogobrojna patologija  (polipi,miomi,rezidua placente, intrauterini ulošci, rekurirajući pobačaji,neplodnost, nepravilno i obilno krvarenje i mnogi drugi ) bez upotrebe anestezije. U razvijenim zemljama office histeroskopija postala je nezaobilazna procedura u dijagnozi i liječenju patologije unutrašnjosti maternice i cervikalnog kanala. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.