Hrvatski radio

Radio Zadar

Maštruko: Međunarodnom priznanju Hrvatske prethodili su ključni događaji u Rimu i Vatikanu

15.01.2022.

07:21

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Ivica Maštruko

Ivica Maštruko

Foto: Igor Kralj / Pixsell, arhivska fotografija

30 je godina od međunarodnoga priznanja Hrvatske, odnosno dana kada su zemlje tadašnje Europske zajednice priznale Hrvatsku i Sloveniju kao neovisne države. Poslije Islanda, a dva dana prije EZ-a Hrvatsku je priznala Sveta Stolica. Donosimo sjećanja diplomata Ivice Maštruka o diplomatskim aktivnostima u Vatikanu.  

Još uvijek formalno veleposlanik raspadajuće SFRJ, a u praksi zastupnik Hrvatske i Slovenije - tadašnji veleposlanik Ivica Maštruko bio je svjedok i aktivni sudionik ključnih događanja. Svjedoči, kako su se nekoliko mjeseci prije priznanja upravo u Vatikanu odvijali diplomatski napori da međunarodna zajednica prizna dvije biše jugoslavnske republike koje su proglasile neovisnost. Ključan je 8. studenoga 91. kada se u Rimu održao sastanak ministara vanjskih poslova članica EZ-a, summit NATO-a, te susret UN-ova izaslanika Cyrusa Vancea s vatikanskim državnim tajnikom Angelom Sodanom i američkog predsjednika Georgea Busha sa Svetim Ocem Ivanom Pavlom Drugim. Teme su uz ostalo, naravno, bile Hrvatska i Slovenija. 


O pojedinostima tih sastanaka, susretima s diplomatima i vatikanskim dužnosnicima, te samim Svetim Ocem možete doznati više u audio prilogu. Ivica Maštruko podsjeća na to kako su pojedine države reagirale na poziv Svete Stolice da se priznaju Hrvatska i Slovenija. Sjedinjene Države bile su suzdržane, Njemačka je dogovorila s Belgijom, Nizozemskom, Luksemburgom i Italijom priznanje bivših jugoslavenskih republika, drugi su čekali odgovor šire međunarodne zajednice, a Sovjetski Savez bio spreman priznati nezavisnost svih bivših republika. Švedska je dala zeleno svjetlo za Sloveniju, Japan je čekao odluku EZ-a, Španjolska je tražila širi konsenzus, a Grčka je bila protiv. 


Još jedan ključan datum - 20. prosinca kada je Maštruko pozvan na sastanak u državno tajništvo - vatikanska diplomacija mu je uručila dokument kojim se jamči prizanje Hrvatske i Slovenije. Odluku o tome dan ranije donio je osobno Papa Ivan Pavao Drugi. Priznanje je objavljeno na Radio Vatikanu 13. siječnja 1992. godine. Dva dana nakon toga Hrvatsku je priznala i Europska zajednica.


Razgovor s Ivicom Maštrukom o međunarodnom priznanju Hrvatske

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.