Hrvatski radio

Radio Zadar

MasVinov Crljenak 2015 najbolje dalmatinsko crno vino

26.04.2019.

12:16

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Dino Stanin/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Jučer je u zagrebačkom klubu Lauba otvorena dvodnevna 2. revija vina autohtonih sorta "Vina od davnina" gdje svoje proizvode predstavlja 80 proizvođača s više od 140 vina, a nagrađeni su i pobjednici nedavnog ocjenjivanja vina autohtonih sorti.

Otvarajući priredbu, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozdravio je vinare koji štite hrvatske autohtone sorte, a time i hrvatsku povijest i identitet. Istaknuo je da je Hrvatska u svijetu prepoznata i po vrhunskim vinima, te da se s vinima od autohtonih sorti može napraviti značajni iskorak. "U bilo kojoj čaši koju danas ovdje probate, pijete samo čisto hrvatsko i to ne možete probati negdje drugdje nego samo u Hrvatskoj. Mi smo kao ministarstvo učinili sve i kroz Zakon o vinu, kroz vinsku omotnicu, kroz sve potpore koje dajemo, da olakšamo život našim vinarima i to ćemo činiti i ubuduće", zaključio je Tolušić.

Nakon uvodnog dijela, dodijeljene su nagrade najbolje ocijenjenim vinima autohtonih sorti. Organizator ocjenjivanja bilo je Ministarstvo poljoprivrede, a na natjecanje je prijavljeno 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. - 2018.).

Najbolje ocijenjeno vino je Pušipel prestige - izborna berba bobica 2015. Vinogradarstva-podrumarstva Branimira Jakopića iz Železne Gore, dok je pobjednik u kategoriji bijelih vina redovite berbe regije središnje bregovite Hrvatske Pušipel 2018. Vinarije "Preiner" iz Svetog Urbana.

Pobjednik u kategoriji bijelih vina redovite berbe regije Dalmacije je Malvasija dubrovačka 2018. obrta "Malvasija Karaman" iz Pridvorja, a u kategoriji bijelih vina redovite berbe regije Hrvatske Istre i Kvarnera Malvazija istarska 2018. OPG-a Zgrablić Marka iz Sv. Petra u Šumi.

U kategoriji crnih vina regije Dalmacije šampion je Crljenak 2015. Poljoprivredne zadruge "Maslina i vino" iz Polače, a regije Hrvatske Istre i Kvarnera Teran 2016. OPG-a Darija Sirotića iz Buzeta.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, izvorne sorte vinove loze u Hrvatskoj zauzimaju 36 posto ukupne površine vinograda odnosno nešto više od sedam tisuća hektara. Identificirano ih je 125, a 42 su u komercijalnom uzgoju. Proizvodnjom vina od izvornih sorti bavi se 789 proizvođača.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.