Hrvatski radio

Radio Zadar

Matej Nevešćanin i Veronika Šokota najbolji sportaš i sportašica Zadarske županije u izboru Zadarskog lista

15.01.2022.

10:29

Autor: Željko Kapelari

Veronika Šokota i Matej Nevešćanin

Veronika Šokota i Matej Nevešćanin

Foto: Ž. Kapelari / HRT Radio Zadar

U 28. akciji Zadarskog lista izabrani su najbolji sportaši i sportašice u prošloj godini. Prema glasovima 22 medijska djelatnika skakač u vodu Matej Nevešćanin najbolji je sportaš, a atletičarka Veronika Šokota najbolja sportašica Zadarske županije za 2021. godinu.


 Iza Mateja je sjajna godina u kojoj je ispisao povijest ovog sporta u Hrvatskoj. Prvi je hrvatski skakač koji je osvojio pojedinačnu medalju na velikom natjecanju. Uspjelo mu je to dvaput u manje od pola godine. Tako je u lipnju zablistao na Europskom prvenstvu za mlađe juniore u Rijeci gdje je bio treći na dasci tri metra, a broncu je osvojio i na jednom metru na Svjetskom prvenstvu mlađih juniora u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu. Odličan je u Kijevu bio i na tri metra gdje je zauzeo četvrto mjesto dok je u sinkro skokovima s Davidom Ledinskim bio šesti. Osvajao je i medalje na seniorskim prvenstvima Hrvatske. Tako je u ožujku pobijedio na tri metra i u sinkro skokovima dok je na jednom metru bio drugi. Na PH u studenom zlato mu je pripalo u sinkro skokovima, a srebro na jedan i tri metra dok je u mješovitim skokovima s Brunom Huljev bio treći.


- Stvarno je iza mene jedna vrhunska godina i bit će ju jako teško ponoviti. Međutim, puno treniram i sve ću dati da sljedeća bude još bolja. Osvojio sam dvije velike medalje uz pomoć trenera Šime Perića. Hvala svima koji su mi dali glas, čestitam svim laureatima. Ovo mi je veliki poticaj za dalje – dodao je Matej.


Prošle godine Šokota je nastupila na Europskom i Svjetskom juniorskom prvenstvu na kojima je osvojila peto i sedmo mjesto dok je s juniorskog prvenstva Balkana donijela srebrnu medalju. Od međunarodnih nastupa ima i šesto mjesto s Europskog bacačkog kupa gdje se natjecala među mlađim seniorkama. Na oba prvenstva Hrvatske osvojila je zlato u seniorskoj konkurenciji, a postavila je i dva nova nacionalna rekorda koja je do tada držala zlatna olimpijska Sara Kolak. Riječ je o rekordima za mlađe juniorke koji sada iznose 57,76 m za koplje 500 grama i 57,02 za koplje 600 grama, što je i drugi rezultat svih vremena u Hrvatskoj među seniorkama. Zlatna je Šokota bila i na prvenstvima Hrvatske za mlađe seniorke, juniorke i mlađe juniorke. Odlične Veronikine rezultate u 2021. godini nagradio je i Hrvatski atletski savez koji ju je proglasio najboljom hrvatskom mlađom juniorkom, a dobila je i priznanje lokalne zajednice, Grb Grada Zadra.


- Kao i uvijek vrlo sam zahvalna svim novinarima i svima ostalima koji su glasali za mene. Čestitam i svim ostalim sportašima. Velika nagrada i priznanje za mene koje mi je samo još jedan veći motiv da i dalje nastavim još jače – rekla je Veronika Šokota.


 Košarkaši Zadra su najbolja momčad, a najbolja ekipa je posada Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi. Rukometni reprezentativac Jakov Dujić najveća je sportska nada Zadarske županije, a Trofej Zadarski, koji dodjeljujemo za sportaše s invaliditetom, treću godinu zaredom pripao je paraatletičaru Vladimiru Gašparu. Nagrada za životno djelo Mile Filipi odlukom sportske redakcije Zadarskog lista dodijeljena je dr. Marku Prenđi, liječniku sportske medicine, a Glas Zadra, priznanje čitatelja koji su preko kupona slali glasove za jednog od nominiranih kandidata, računajući sve kategorije, zaslužio je paraplivač Josip Gregov. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.