Hrvatski radio

Radio Zadar

Matematika kao zabava

04.12.2015.

14:20

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večer matematike održana je sinoć u zadarskoj Osnovnoj školi Smiljevac. Tristotinjak učenika i roditelja igrali su "mozgalice", a nije bilo bitno pobijediti, već pokazati da matemtika nije tako strašna kao što se čini.

Ovo je samo jedan od razreda u Osnovnoj školi Smiljevac u kojem su se rješavali matematički zadaci, i to uz igru. Jedanaestogodišnjaci sa svojim roditeljima odigrali su brojne partije. Djeci je, čini se, bolje išlo.

Poanta je dobiti najveći broj od karata koje mi izvučemo. - kaže Vjekoslav.

Vjekoslavu je potpora bio otac Ante koji se u matematici dobro snalazi, sve dok ne dođe do posebne vrste zadataka.

Pa ima zadataka sa tekstom oni su poprilično dubokoumni. - priznaje Ante.

Svaki zadatak bio je poseban, izvlačile su se karte, zbrajali dvoznamenkasti brojevi. Bacale kockice i igrao jedan sasvim poseban "Čovječe, ne ljuti se". Odlikašima je bilo prilično lako.

Svatko igra za sebe, moramo dobiti što veći broj izvlačenjem karata i onda znači onaj tko dobije najveći broj zapiše petereoznamenkasti broj dobiva rundu. - govori Karlo.

Runda za rundom i tako četrdeset i pet minuta. No, nakon večeri matematike i kod kuće treba rješavati zadatke. Znanost je to koja ne trpi - kampanjski rad.

Cilj večeri je popularizacija matematike i da matematika nije bauk da se matematikom bavimo svaki dan u svakodnevnom životu, rješavamo matematičke probleme a da nismo ni svjesni da smo uspješni matematičari. - objašnjava Danijela Sikirić, učiteljica matematike.

Sve je lakše kad se uči bez stresa, dokazuju to i ovi učenici kojima je, nekad mrska matematika, postala zabavan i zanimljiv predmet.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.