Hrvatski radio

Radio Zadar

Mateo Ivanac: Projekt InnovaMare ima misiju održivosti Jadranskog mora

29.09.2021.

16:04

Autor: Željko Kapelari

Mateo Ivanac: Projekt InnovaMare ima misiju održivosti Jadranskog mora

Mateo Ivanac: Projekt InnovaMare ima misiju održivosti Jadranskog mora

Foto: - / -

Biograd na Moru do 3. listopada domaćin je međunarodne radionice za podvodnu robotiku Breaking the Surface. Organizatori su Hrvatska gospodarska komora i Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Bit će prezentiran strateški projekt InnovaMare i robotski prototipovi u podvodnoj robotici i senzorici koji su nastali u sklopu projekta.

Mateo Ivanac iz HGK, voditelj Strateškog projekta InnovaMare.

- Ovaj projekt je vodeći objedinitelj različitih dionika koji se bave plavim tehnologijama u Hrvatskoj i Italiji. To je prekogranični projekt, vrijednosti 5, 5 milijuna eura, strateški je projekt i mora imati određeni utjecaj na neku misiju a naša misija je održivost Jadranskog mora. Rizik koji imamo ako odmah danas ne počnemo reagirati na različite ugroze po pitanju onečiščenja ugroze mora mogu dovesti do toga da to nije samo pitanje okoliša nego i gospodarsko pitanje. Mi želimo postati i digitalno mjesto kroz digitalnu platformu koju radimo ali i fizičku tu u Šibeniku i podružnicu u Italiji gdje će se inovacijski igrači u području plavih tehnollogija kolaboriati, surađivati i razvijati inovativna rješenja za rješenje onečiščenja mora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.