Hrvatski radio

Radio Zadar

Maturanti se već naveliko pripremaju

16.02.2016.

15:06

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mjesec lipanj za maturante je označen žutom bojom - tada kreće ispit državne mature. Prijave su završene, a maturanti se već naveliko pripremaju. Provjerili smo kako teku pripreme u zadarskim strukovnim školama.

Naime, poznate su kritike kako je državna matura sastavljena po gimnazijskom programu, što kažu diskriminira strukovnjake.

Na spomen državne mature, ravnatelj Strukovne škole "Vice Vlatkovića" Tihomir Tomčić, ima jasan stav. Njegovi učenici nalaze se u nepovoljnijem položaju u odnosu na gimnazijalce. Jer se tijekom svog obrazovanja, tijekom četiri godine oni imaju po jedan ili dva sata manje predmeta koji su glavni na državnoj maturi -  hrvatskog, matematike i stranog jezika. U strukovnim školama mi pokušavamo pronaći rješenje i premostiti taj problem satima dodatne nastave.

Kako se radi o problemu koji se javlja od samog početka, učenici iz strukovnih škola su spremni. Niko Rudić i Luka Brala iz "Vice Vlatkovića". Početkom drugog mjeseca sam već krenuo sam sa pripremama uz dodatno što idem u školi..

Dodatnu nastavu organiziraju i u zadarskoj Tehničkoj školi. Za engleski jezik zadužena je profesorica Slavenka Pekić. I ona upozorava na iste probleme u vidu manjka sati glavnih predmeta, no kaže zahvaljujući dodatnom trudu učenika i škole iskustva su za sada i više nego dobra: Na višoj razini svi su prošli, bilo je čak i odličnih rezultata. 

U zadarskoj Prirodoslovno - grafičkoj školi za izlazak na maturu priprema se učenica Tina Milačić: Za maturu pripremam hrvatski jezik, to mi je najveći problem, tu je razlika u odnosu na program iz gimnazije.

Državna matura tako i dalje ostaje poseban izazov za učenike strukovnih škola. Moglo se čuti i kako se u cilju ujednačavanja kriterija puno očekuje i od započete reforme školstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.