Hrvatski radio

Radio Zadar

Maturanti u klupama, danas polažu državnu maturu - A razinu - hrvatski

08.06.2020.

08:36

Autor: hrt

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Za više od 32 tisuće maturanata danas počinje polaganje državne mature. Sukladno kalendaru ispita koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ljetni termin ispita državne mature trajat će od 8. lipnja do 3. srpnja, ali u dva bloka.

Prvi od 8. do 24. lipnja u kojemu će se polagati obvezni predmeti, a drugi od 25. lipnja do 3. srpnja kada će biti ispiti iz izbornih predmeta.
Prvi ispit za ovogodišnje maturante je od 9 sati iz hrvatskoga jezika. Sastoji se iz dva dijela: testa i eseja. Ispit pišu maturanti koji su prijavili A razinu hrvatskoga jezika. Sutra, 9. lipnja, je test iz hrvatskoga jezika na B razini. Esej na A razini maturanti će pisati 10. lipnja, a na B razini 12. lipnja.
Učenici su ove školske godine u klupama bili - što zbog štrajka prosvjetara, što zbog epidemije koronavirusa - samo 102 dana. Polaganje maturalnih ispita nadzire oko 7.000 nastavnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.