Hrvatski radio

Radio Zadar

07:19 / 27.09.2021.

Autor: Radio Zadar

Međunarodna konferencija o arheologiji broda u Zadru

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

Tematski naslovljena Sailing through history: Reading the past – Imagining the future (Plovidba kroz prošlost: Čitajući prošlost – zamišljati budućnost), ISBSA16 će se usredotočiti na pregled upotrebe 3D tehnologija u dokumentaciji i interpretaciji brodova na arheološkim nalazištima.

Od danas do 1. listopada Zadar je domaćin Međunarodne konferencije o arheologiji broda (ISBSA16). Riječ je o događanju koje okuplja renomirane svjetske stručnjake u području povijesti pomorstva, etnologije i arheologije broda, a održava se od 1976. godine. ISBSA tradicionalno služi kao forum namijenjen napretku i razvoju znanstvene discipline arheologije broda, Program konferencije održava se u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, Inkubatoru za nove tehnologije Trokut u Šibeniku i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru.

Izlaganja obuhvaćaju teme nedavnih otkrića, pomorske etnologije, eksperimentalne arheologije broda i metoda istraživanja. Događanje se odvija u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Grada Zadra, Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Arheološkog muzeja Zadar, Muzeja antičkog stakla u Zadru i Grada Šibenika. Tematski naslovljena Sailing through history: Reading the past – Imagining the future (Plovidba kroz prošlost: Čitajući prošlost – zamišljati budućnost), ISBSA16 će se usredotočiti na pregled upotrebe 3D tehnologija u dokumentaciji i interpretaciji brodova na arheološkim nalazištima.

Osim izlaganja uvaženih stručnjaka, program konferencije pruža popratna događanja namijenjena široj publici. Organizatori najavljuju otvorenje izložbe Ploviti se mora: Jadranski tradicijski brodovi i barke Luciana Kebera, danas s početkom u 19:30 u Muzeju antičkog stakla, zatim javno predavanje arheologinje Bridget Buxton „Titanic in 2021“ u utorak, 28. rujna 2021. u 20:00 u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, te smotru tradicijskih brodova u gradskoj luci na dane 30. rujna i 1. listopada.

Konferencija se realizira uz potporu Hrvatske zaklade za znanost (projekt Numerička rekonstrukcija u arheologiji pomorstva), Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, Studija digitalnih medija Novena d.o.o., Muzeja Grada Šibenika, agencije Terra travel, Tvrđave kulture Šibenik, Ronilačkog centra Foka i Instituta za pomorsku baštinu ARS NAUTICA. Donacije za uspješnu realizaciju programa su omogućili Turistička zajednica Grada Zadra, Pomorska škola Zadar, Maritim d.o.o., Oikon – Institut za primijenjenu ekologiju, Općina Pakoštane, Zadarska županija, Niteh d.o.o. i ViaKornel d.o.o.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.