Hrvatski radio

Radio Zadar

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

26.06.2017.

13:39

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan borbe protiv zlouporabe droga. Na Trgu Petra Zoranića tim je povodom prijepodne organiziran zajednički info-štand Zavoda za javno zdravstvo, Grada Zadra i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije kao i dijela udruga i terapijskih zajednica s našega područja.

I danas smo čuli kako je Zadar po broju registriranih ovisnika pri vrhu u odnosu na ostatak Hrvatske, što se više može protumačiti kao pokazatelj kvalitete rada službe za prevenciju nego kao pravo stanje. 

Pravu brojku ne znamo no kako doznajemo od dr. Marije Pupić Bakrač, epidemiologinje u službi za prevenciju ovisnosti, broj registriranih ovisnika za Zadar odnosno Zadarsku županiju već se duže vrijeme nije značajnije mijenjao:

600-tinjak pacijenata koji dolaze godišnje kod nas, tu smo uvijek u tim granicama, i to je jedan od dokaza kvalitete našega rada.

Postoje vikend ovisnosti, skrivene ovisnosti, konzumenti koji drogu uzimaju dvaput godišnje, oni koji odlaze u druge države gdje neku drogu mogu kozumirati nekažnjeno pa nam se vraćaju, a tu je i pošast novih droga čije ćemo posljedice tek vidjeti:

Što se tiče heroina, aktualna situacija, ono što mi možemo reći jest da ovisnika o heroinu mladih imamo negdje sve manje, sad su više ove psihostimulativne droge koje istina teže stvaraju ovisnost znači nakon dužeg uzimanja, međutim šteta, organsko oštećenje, psihičko oštećenje su jako, jako velika i mislim da ćemo posljedice vidjeti u narednim godinama.

Siniša Kabić Peters predsjednik udruge Porat istaknuo je uz ostalo veliku opasnost konzumiranja tzv. lakih droga konkretno marihuane kod mladih što se, kaže, olako shvaća a zapravo je:

Velika opasnost i, pazite, često susrećemo u zadnje vrijeme da mladi koji počinju pušiti marihuanu kreću jako brzo u preprodaju te marihuane, u dilanje...

Mlade treba usmjeravati u zdrave aktivnosti. Imamo kvalitetne preventivne progreme ali je za njihovu provedbu još uvijek potreban veći zajednički napor roditelja, škole, društva u cjelini - zaključuje Kabić Peters.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.