Hrvatski radio

Radio Zadar

Međunarodni je dan muzeja

18.05.2015.

11:37

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni dan muzeja obilježava se u više od 140 zemalja diljem svijeta. Prigodan program pripremili su i mnogi muzeji u Hrvatskoj, otvoreni do kasno navečer. Danas su i sva tri zadarska muzeja otvorila svoja vrata građanima kako bi slobodno razgledali različite postave, suveniri se mogu nabaviti po povoljnijim cijenama, a na prigodnim predavanjima i radionicama može se doznati više o odabranoj vrsti kulturološkog blaga koje pojedini muzej čuva.

Jeste li znali da je većina antičkih i srednjevjekovnih spomenika u izvornom obliku bila obojana?  Dva predavanja priređena u zadarskom Arheološkom muzeju podsjetila su upravo na tu znanstvenu činjenicu. Kako je Hrvatsko muzejsko društvo ove godine za temu Međunarodnog dana muzeja odabralo održivost, u Arheološkom su za predavanja odabrali održivost boja, kazala nam je glasnogovornica Marina Brkić.Uz ostalo, Narodni muzej je kroz svoje likovne radionice s osnovcima priredio izložbe radova na temu Leptiri i Gradska straža, a na odjelu Muzeja Grada, postavljena je izložba Portreta iz Fundusa Narodnog muzeja.  Izloženi su vrijedni portreti nastali u razdoblju od 17. do polovice 20. st. Ravnateljica Renata Peroš:

       Možete pogledati primjerice Vlahu Bukovca, Salghetti Driolija, sestre Bogdanović, te opus Borelli, kao što je poznato obrada njihovog opusa traje već tri godine...

Slobodan ulaz je danas i u Muzej antičkog stakla čiji ravnatelj Ivo Fadić je u Zadar iz Sankt Petersburga kao što smo javljali donio Živa - nagradu Europske muzejske akademije i Ruskog ministarstva kulture za kreativnost:

       Kako smo bili angažirani oko preuzimanja te nagrade, a i nedavno smo priredili više sadržaja u povodu rođendana Muzeja, pa nismo pripremili neke posebne izložbe i specijalan program, ali grad i Muzej smo počastili s ovom specijalnom nagradom

Ne samo u Zadru, vrata muzejskih odjela i u ostalim gradovima Zadarske  županje danas su širom otvorena za šetnju kroz povijest i umjetnost.

 

  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.