Hrvatski radio

Radio Zadar

Međunarodni znanstveni skup u spomen na prof. dr. sc. Matu Zorića

17.11.2017.

13:03

Autor: HRT centar Zadar/UNIZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru u suradnji s Gradskom knjižnicom „Juraj Šižgorić“ iz Šibenika organizira Međunarodni znanstveni skup u spomen na uglednog hrvatskog talijanista i komparatista prof. dr. sc. Matu Zorića, koji se danas i sutra održava u Zadru i Šibeniku.

Tijekom dvodnevnog skupa sudionici će razmatrati Zorićev rad o Niccoli Tomaseu, Alessandru Manzoniju, zadarskim piscima na talijanskom jeziku i drugim autorima, kao i različite teme vezane uz talijansku književnost. 

Professor emeritus Mate Zorić preminuo je 18. studenoga prošle godine, a u svojoj dugoj i plodnoj sveučilišnoj karijeri objavio je preko 300 znanstvenih i stručnih radova u renomiranim zbornicima, časopisima i publikacijama na hrvatskom i talijanskom jeziku. Njegova znanstvena otkrića o pojedinim talijanskim piscima citirana su u renomiranim povijestima talijanske književnosti i edicijama njihovih sabranih djela. 

Čitav život posvetio je talijanskoj književnosti, prevođenju, njezinoj recepciji u Hrvatskoj i pripadnosti hrvatske književnosti zapadnoeuropskom civilizacijskom krugu. Bio je veliki poučavatelj na čijem će tragu, nadam se, biti i naša izlaganja, rekla je na otvaranju skupa v. d. pročelnice Odjela za talijanistiku doc. dr. sc. Andrijana Jusup Magazin. 

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna pozdravio je skup u ime župana Božidara Longina, podsjetivši na stoljetne dodire hrvatske i talijanske kulture na ovom prostoru. 

Hrvatska i Italija održavale su jake veze, a one između umjetnika i znanstvenika bile su najizraženije. Naši su intelektualci, poput Pažanina Bartola Kašića, odlazili u Italiju kako bi se tamo školovali i djelovali. Mnogi su Talijani živjeli u našem gradu, a i prve novine na hrvatskom jeziku Kraglski Dalmatin tiskane su kod Talijana Antona Luigia Battare. Prof. Zorić je, proučavajući te dodire i odnose, ostavio dubok trag u znanosti te njegov značaj nadilazi nacionalne okvire, istaknuo je Maruna. 

Prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu prof. dr. sc. Ivanka Stričević zahvalila je suorganizatoru  Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić iz Šibenika i izrazila zadovoljstvo činjenicom da u radu znanstvenog skupa sudjeluje 13 sveučilišta iz Hrvatske, Italije, Crne Gore i Slovenije. 

To donosi jednu pozitivnu sinergiju koju mi zagovaramo, kroz zajedničko umrežavanje, razmjenu kvalitete, suradnju u kojoj smo jedni drugima podrška i pomoć u radu. Kao integrirano sveučilište s 25 odjela, četiri znanstvena i dva nastavna centra, imamo izniman potencijal za interdisciplinarnost, posebno u području humanistike, ishodištu drugih znanosti koje su se razvile na njemu. Drago mi je što ste za skup odabrali upravo grad u kojemu je prof. Zorić nalazio nadahnuće za svoj rad i nadahnuo generacije talijanista  da nastave na tragu izvora koje je pronalazio u Zadru, poručila je prorektorica Stričević. 

Prof. dr. sc.  Mate Zorić bio je urednik i redaktor vrijednih hrvatskih izdanja talijanskih klasika (Dante, Petrarca, Boccaccio, Bruno, Vico) i modernih autora. Predmet njegova znanstvenog interesa bili su i brojni zadarski književnici i kulturni djelatnici (Jakšić, Kreljanović, Fichert, Ferrari-Cupilli i dr.), čime je dao izniman doprinos proučavanju hrvatsko-talijanskih književnih i kulturnih prožimanja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.