Hrvatski radio

Radio Zadar

Mein Schiff 5 dovezao u Gaženicu najviše gostiju otpočetka sezone

01.07.2022.

13:18

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Mein Schiff 3

Mein Schiff 3

Foto: Zadar Cruise Port/ ZIPO / ENO Promotions

Industrija brodova na kružnim putovanjima u zadnje se vrijeme postupno oporavlja. To svjedoče i podaci ZIPO-a, koncesionara međunarodnoga dijela trajektne luke u Gaženici. 

Danas je uplovio 32. cruiser, peti iz obitelji kompanije Mein Schiff. No važniji je podatak da je s današnjim uplovljavanjem stiglo najviše gostiju od početka sezone. 


- Mein Schiff 5 je uplovio s 2.216 putnika i 878 članova posade. Otpočetka sezone do sada je nekakva prosječna popunjenost broda bila 56 posto, ali s današnjim dolaskom ovoga broda vidimo da se popunjenost brodova povećava, što nam je vrlo drago, te se nadamo da će sljedeći dolasci brodova u idućih mjesec-dva dana biti s većom popunjenošću, rekla nam je menadžerica ZIPO-a Rebeka Pevec.


Brojevi su neusporedivi i s lanjskom sezonom u istom razdoblju. 


- Otpočetka sezone prihvatili smo 35.000 putnika i gotovo 23.000 članova posade. Radi se o velikom broju ljudi koji cirkuliraju, no to nije maksimum onoga što možemo prihvatiti, ali s obzirom na zadnje dvije pandemijske godine i s ogromnim padom dolazaka i putnika na brodovima, vidimo da se lagano čitava industrija oporavlja, dodaje Pevec. 


A kad se svim tim brojevima pribroje i podaci Lučke uprave Zadar o pristajanju cruisera uz Pozdrav Suncu ukupno je bilo 56 uplovljavanja i 41.500 gostiju. Plan je do kraja godine 147 ticanja brodova na kružnim putovanjima i sto tisuća putnika. 


A jutros je iz Ancone u Gaženicu uplovio i Jadrolinijin trajekt Marko Polo koji će prometovati na sezonskoj liniji.


- Došao je sa 190 putnika i 80 vozila. Tri sata kasnije, u 10 sati, isplovio je sa stotinu putnika i 35 vozila, kaže nam Rebeka Pevec. 


Prema objavljenom redu plovidbe Jadrolinije zadnje uplovljavanje iz Ancone u Zadar trebalo bi biti 9. rujna.


Galerija
Marko Polo i Mein Schiff 5, Foto: Zadar Cruise Port/ ZIPO/ENO Promotions
Mein Schiff 3, Foto: Zadar Cruise Port/ ZIPO/ENO Promotions

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.