Hrvatski radio

Radio Zadar

MELAdetect i o mogućnostima liječenja koje nisu dostupne u Hrvatskoj

22.10.2018.

14:20

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

U sklopu projekta ranog otkrivanja melanoma kože, sluznice i oka - MELAdetect - sufinaciranog sredstvima Europske unije, u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo održan je info-dan .

Cilj je potaknuti širu populaciju na stjecanje zdravih navika te izbjegavanje rizičnih faktora koji mogu dovesti do stvaranja melanoma, ali i pružiti najnovije informacije o mogućnostima liječenja koje nisu dostupne u Hrvatskoj.

Zbog visoke razine izloženosti sunčevim zrakama u zemljama mediteranskoga podneblja povećana je potreba za podizanjem svijesti o melanomu. Osim preventivnih mjera zaštite od sunca nužni su redoviti pregledi jer rano otkrivanje znači i izliječenje - istaknula je uz ostalo dermatologinja Zrinjka Paštar:

       Kod sasvim najranijeg tipa, to je melanoma in situ, to je melanom koji teoretski nije mogao metastazirati, petogodišnje preživljenje je 97 posto.

No nemaju svi oboljeli jednake uvjete liječenja - upozorava dr. Suzana Konjevoda, oftalmologinja:

       Kad osoba oboli od melanoma na našim prostorima i osoba kad oboli od melanoma na europskim prostorima ima sasvim drugačiju prognozu… e, to je ono što smo mi htjele potaknuti ovim projektom, i, zapravo zahvaljujući toj našoj suradnji s europskim udruženjima, mi imamo nekoliko pacijenata iz ove regije, znači ne samo iz Hrvatske nego iz ovih prostora koje smo upravo preko tih organizacija uključili u kliničke studije da imaju mogućnost provođenja terapije kakvu nemaju u hrvatskim okvirima. To je ono što je nama najvažnije.

Nositelj projekta je zadarski Zavod za javno zdravstvo, a partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Agencija ZADRA NOVA, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru te opća bolnica u Baru. Evo kako dosadašnju suradnju ocjenjuje Biljana Raičević, dermatologinja iz Bara:

       Projekat prolazi po meni jako dobro organizovano i usklađeno tako da su iskustva pozitivna i izuzetno dobra - kazala je dr. Biljana Raičević.

Projekt je ukupno vrijedan oko 650 tisuća eura, od čega 85 posto sufinancira EU-a.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.