Hrvatski radio

Radio Zadar

"Menza", Gaženica, iredentizam... teme u sjeni prekinute sjednice

26.06.2019.

13:35

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Drago Čulina o karti talijanskog političara Lorenza Giorgija: "Smatram da je trebalo reagirati i da svaki put kad se dogodi takvo posezanje, treba im reći - s političke razine - da bez obzira što će oni crtati, ovo je hrvatsko!"

Nedostatak ruku za izglasavanje izvješća o izvršenju proračuna za 2018., ostavio je u sjeni neke druge teme Županijske skupštine Zadarske županije. Koliku površinu u Gaženici ima koncesionar, teritorijalne pretenzije naših susjeda i kamo će alternativna scena kada se preseli županijska administracija. 

Menza ostaje, menza ne ostaje. Rasprava o tome hoće li alternativna scena u Zadru ostati bez svojih prostora kod Gradske knjižnice kada se tamo presele županijska tijela, povela se i na - u ponedjeljak prekinutoj - sjednici Županijske skupštine. Vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša i zadarski župan, Božidar Longin:

U javnost je izašla informacija kako će novi dom nas skupštinara postati popularna Menza, mjesto koje su zadarski alternativci osmislili i uredili i tamo provode svoje programe i organiziraju manifestacije.

Što se tiče te zgrade, ona nama još nije... mi ćemo nastojati s ove dvije zgrade pokriti sve prostore. Znate da se od 31.1. objedinjuju državna uprava i samouprava, a dotad ćemo nastojati riješiti taj predmet prostora u kojem smo mi poprilično zakinuti.

Zašto su krivo prikazani podaci o veličini prostora kojim će u lučkoj zgradi u Gaženici raspolagati koncesionar, bio je upit MODES-ova Rudolfa Dvorskog:

A to je da će tada budući koncesionar imati pravo raspolagati s 936 metara kvadratnih. Ali nakon toga je taj koncesionar objavio javni poziv za najam poslovnog prostora, 2400 metara kvadratnih se iznajmljuje u toj zgradi.

Župan Božidar Longin kazao je kako je Ugovor s koncesionarom svakomu dostupan i transparentan. A transparetno se vladajući nisu postavili kada su u pitanju teritorijalne pretenzije hrvatskih susjeda. Kazao je vijećnik Drago Čulina, podsjetivši kako je početkom lipnja gradski vijećnik Trsta, Lorenzo Giorgi na Facebooku objavio kartu na kojoj je Italiji pripojio, među ostalim, i čitavu Dalmaciju pa i zadarsko područje.

Smatram da je trebalo reagirati i da svaki put kad se dogodi takvo posezanje, treba im reći - s političke razine - da bez obzira što će oni crtati, ovo je hrvatsko!

Predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije Željko Lončar:

Ja sam siguran da se vi koji sjede ovdje slažu s onim što je rekao gospodin Čulina i, dakako, da osuđujemo svi što se sada radi.

Prekinuta sjednica nastavit će se 4. srpnja kada će se na dnevnom redu, među više od 40 točaka, naći niz prijedloga o davanju koncesija na pomorsko dobro; od Kruševa, preko Starigrada, Kolana i Borika pa sve do Kukljice i Biograda.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.