Hrvatski radio

Radio Zadar

Mesa skoro da i nije bilo, jaja samo ponekad, a posebnost su bili - artičoki!

02.12.2022.

11:54

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Dio projekta CUHaCHA je i ova Monografija

Dio projekta CUHaCHA je i ova Monografija

Foto: SJM / Radio Zadar

Sačuvati tradicionalne recepte i njima obogatiti turističku ponudu cilj je eu-projekta CUHaCHA u kojem je Zadarska županija surađivala s Bih i Crnom Gorom. Rezultat projekta je uz ostalo Monografija kulinarske baštine Zadarske županije, Hercegovačko-neretvanske županije i kantona Bokokotorskog zaljeva, te Sajam tradicijskih jela Zadarske županije koji je danas održan kod Arheološkog muzeja.

Jedan od tradicionalnih recepata obrađenih u sklopu projekta CUHaCHA

Jedan od tradicionalnih recepata obrađenih u sklopu projekta CUHaCHA

Foto: SJM / Radio Zadar

Dio dvogodišnjeg Interreg projekta vrijednog 710 tisuća eura bilo je i istraživanje o tradicionalnoj težačkoj prehrani na zadarskim otocima i u zaleđu, rečeno je na završnoj konferenciji u Providurovoj palači. Kuhinja koja se temelji na svježim lokalnim namirnicama, s puno svježeg povrća i mahunarki , jednostavne pripreme s dodatkom maslinova ulja i vrlo malo začina - to je, prema sudionicima projekta Cuhacha, tradicionalna kuhinja zadarskoga kraja. Terenska istraživanja vodila je dr Dunja Brozović Rončević s Odjela za etnologiju i antrolopologiju Sveučilišta u Zadru : 

Mesa defakto uopće nije bilo, stariji ljudi s kojima smo razgovarali navode da su meso jeli 4 puta godišnje, jaja samo kad su imali, za večeru uvijek malo zelja uz poneko jaje, začini ovisi o krajevima, osnovni su petrsimul i selen, posebnih začina nisu imali. Specifično za zadarski kraj su jela od artičoka koja ne nalazite u drugim dijelovima Jadrana.

dr. Dunja Brozović Rončević

Koji su način obrade namirnica najviše koristili naši stari na zadarskim otocima i u zaleđu? To je uvijek lešo, to je najjednostavnije, dok se zimi gori vatra i loži se špaher pa se i grije i kuha. Koje su namirnice zaboravljene ? Zapostavljen je jari grah koji je danas vrlo skup, ali zato se bob vraća, on je od rimskog doba bio centralna namirnica - kazala nam je dr Brozović o rezultatima istraživanja.

Voditeljica projekta Andrea Erceg iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije : Primijetili smo da se neka jela podudaraju, recimo Crna Gora i mi imamo buzaru od daganja, ostala jela možete pronaći u monografiji , izabrali smo po 15 jela iz svakog partnerskog područja, a ostatak jela od preko 150 recepata možete pronaći na našoj projektnoj stranici. Može se nabaviti na zahtjev, printano je 1600 komada.

Monografija objavljena u projektu CUHaCHA

Monografija objavljena u projektu CUHaCHA

Foto: SJM / Radio Zadar

Projekt CUHaCHA je rezultirao i osmišljavanjem međunarodne staze kulinarske baštine za obogaćivanje turističke ponude, a čine ju brojni opg-ovi, restorani i konobe zadarskoga, mostarskoga te bokokotorskoga kraja.

Završna konferencija Interreg projekta CUHaCHA

Završna konferencija Interreg projekta CUHaCHA

Foto: SJM / Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.