Hrvatski radio

Radio Zadar

Mićanovi dvori - najbolje agroturističko imanje Dalmacije

27.04.2013.

08:13

Autor: HRZ

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gospodarstvo Mićanovi dvori osvojilo je zlatnu medalju na prvom natječaju za najbolje agroturističko imanje Dalmacije kojeg je 2013. godine organizirao UNDP kroz Projekt COAST.

Okrugli stol o potencijalima ruralnog i pustolovnog turizma u Hrvatskoj održan je u Mićanovim dvorima, seoskom gospodarstvu u Kruševu pokraj Obrovca kao dio niza događanja koja je organizirao Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji s Riva rafting centrom i Zadarskom županijom.

Gospodarstvo Mićanovi dvori osvojilo je zlatnu medalju na prvom natječaju za najbolje agroturističko imanje Dalmacije kojeg je 2013. godine organizirao UNDP kroz Projekt COAST. Devet pobjednika iz Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije je primilo priznanja na današnjem događanju. Okrugli stol se održao uoči rafting regate na rijeci Zrmanji koju Riva rafting centar organizira već osmu godinu zaredom.

       „Danas se hrvatski turizam većinom povezuje sa suncem i zabavom na obali", rekla je Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj. „Ali primjeri zelenog turizma o kojem danas ovdje raspravljamo i koje nagrađujemo nude znatno održiviju viziju razvoja za mnoge hrvatske ruralne zajednice".

Na okruglom stolu sudjelovali su Đuro Župan, domaćin i suorganizator, jedan od većih operatera pustolovnog turizma u Hrvatskoj, Lidija Mišćin, poslovna tajnica Zajednice ruralnog turizma pri HGK, Ivana Svetić, voditeljica marketinga i komercijalnih djelatnosti u JU Park prirode Velebit, Josip Matassi, koordinator izrade Glavnog plana razvoja turizma Zadarske županije, Županijska razvojna agencija ZADRA i dr.sc. Božena Krce Miočić, Sveučilište u Zadru.

Sudionici su se složili da ruralni i pustolovni turizam, na koji već sada otpada više od 5% prihoda od turizma u Dalmaciji, može potaknuti dodatni rast prihoda i nova radna mjesta. Usporedba s ostalim državama vodećima u ovim sektorima pokazuje da u Dalmaciji postoji prostor za stvaranjem do 3.000 novih radnih mjesta u ruralnom turizmu, preko 1.000 u pustolovnom turizmu te dodatnih 3.000 - 4.000 radnih mjesta u ekološkoj poljoprivredi i uz njoj vezanoj proizvodnji tradicijskih proizvoda. Dakle, radi se o najpoželjnijoj vrsti gospodarskog rasta, koja čuva i jača prirodnu i kulturnu baštinu, s prihodom koji najvećim dijelom ostaje unutar zajednice.

U Dalmaciji već postoje pioniri u ruralnom i pustolovnom turizmu koji dokazuju da uspješno poduzetništvu ide „pod ruku" sa zaštitom okoliša i lokalne tradicije. Devet tih pionira je primilo medalje na svečanoj dodjeli nagrada koja je uslijedila nakon okruglog stola.

Zlatne medalje:

Zadarska županija:
Seosko gospodarstvu Mićanovi dvori (najveći broj bodova)

Kuće za odmor Varoš i Pojata - Ugostiteljski obrt Rajna

Seljačko gospodarstvo Vrata Velebita

Poljoprivredna zadruga Maslina i vino

Vinarija Škaulj - OPG Šime Škaulj

 

Splitsko-dalmatinska županija:

Agroturizam Kod Magića - OPG Denis Jerković

Etno selo Kokorići - hotel Prvan

Stella Mediterranea d.o.o.

 

Brončana medalja:

Zadarska županija:

OPG Jurjević

 

Natječaj je organizirao UNDP-ov Projekt COAST u suradnji s četiri dalmatinske županije s ciljem poticanja kvalitete, inovativnosti i atraktivnosti agroturističke ponude u Dalmaciji. Na području Dalmacije nagrađeno je ukupno 35 agroturističkih gospodarstava s ukupnim nagradnim fondom od 228,000 kuna. Dodjele nagrada u Dubovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj županiji upriličene su u ožujku. Pobjednici su nagrađeni zbog uspješnog očuvanja i promocije dalmatinske prirodne i kulturne baštine i tradicijske gastro ponude te zbog omogućavanja aktivnog odmora i doživljaja dalmatinske tradicije turistima.

Nakon dodjele nagrada, uslijedila je degustacija vina od autohtonih dalmatinskih sorti, uključujući bijelu sortu maraštinu, čijoj je promociji kao jedinstvenog brenda Zadarske županije pomogao i Projekt COAST.

Mnogi će sudionici, uključujući i UN-ov tim, sudjelovati i na rafting regati 27. travnja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.