Hrvatski radio

Radio Zadar

Mihalinec u Zadru: štrajka 90 u osnovnim, 87 posto u srednjim školama

25.10.2019.

13:41

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Dvanaesti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Nastava se ne održava u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a odziv je i dalje vrlo visok. Uoči sastanka Vlade i sindikata o osnovici u ponedjeljak, ministrica Divjak poziva na kompromis, a školski sindikati najavljuju nastavak štrajka.

U zadarskim i šibensko-kninskim osnovnim školama štrajka više od 90, a u srednjim 87 posto zaposlenih. Dvanaesti dan potvrde da sindikati ne odustaju od svoje borbe jer smatraju da su njihovi zahtjevi pravedni, moralni i argumentirani, poručio je u Zadru uoči redovite skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama njegov predsjednik Branimir Mihalinec:

Priča premijerova, koju stalno priča, to je obmana javnosti koju on često govori.

Sindikalni povjerenik za Zadarsku županiju, Jere Bilan o današnjem štrajku u Zadarskoj županiji:

Nije došlo do nikakvog pada postotaka u odnosu na prošli dan štrajka. Ovo nam je četvrti put da štrajkamo i mogu reći da su ljudi svjesni svog lošeg položaja u odnosu na ostale u javnoj službi.

Hoće li se u ponedjeljak na sastanku Vlade i sindikata o povećanju osnovice za zaposlene u javnim i državnim službama progovoriti i o koeficijentima - nije poznato. Ali ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nada se dijalogu - što prije. I zato poziva da se izađe iz interesnih rovova jer se mora postići kompromis:

Inače su nam taoci oni za koje sve ovo radimo, a to su učenici. Oni moraju imati kvalitetnu nastavu, a njihovi učitelji moraju biti motivirani da im isporuče ono što je ovom reformom zamišljeno. Znači, izađimo iz rovova i apeliram na sve da ovo čim prije riješimo.

A sindikati žele da se to riješi, kažu, temeljem Strategije obrazovanja čiji je sastavljač bila i Vlada. U Strategiji stoji, navode, da će plaće u sustavu odgoja i obrazovanja do 2018. biti izjednačene s prosječnom plaćom zaposlenika u javnim službama. Je li to iluzija, upitali su se danas ispred Muzeja iluzija u Zagrebu. Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan:

Ovime što je premijer napravio ne samo da će se izjednačiti plaće i da će Vlada time ispuniti svoje obveze, nego mi padamo još niže i padamo najviše u ljestvici odgoja i obrazovanja, a najniži smo u javnim službama. A to je neprihvatljivo.

I zato se cirkularni štrajk nastavlja. U ponedjeljak su na redu Primorsko-goranska, Međimurska i Sisačko-moslavačka županija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.