Hrvatski radio

Radio Zadar

Mijenjati Plan upravljanja malom plavom ribom

24.03.2017.

13:07

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S našim ribarima i znanstvenicima ću osmisliti novi prijedlog upravljanja sitnom plavom ribom - kaže za naš program eurozastupnica Ruža Tomašić koju je Europski parlament jučer imenovao glavnom izvjestiteljicom za Plan o kojem se u Zadru govorilo na konferenciji prije 4 dana.

Zastupnica Tomašić tvrdi da je predloženi Plan upravljanja malom plavom ribom Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo loš za hrvatske ribare... Plan nije dobar zato što Komisija odnosno Vijeće želi smanjiti naš ulov na 60 posto. To je prijedlog koji su nam dali i to sad treba mijenjati. Ja ću kao izvjestiteljica raditi novi prijedlog ali s našim ribarima, ministarstvom, znanstvenicima. Oni su trebali doći na Jadran razgovarati sa dionicima koji su uključeni u sve to , a ne jednostavno dati prijedlog Uredbe i onda bi to tako trebalo da bude - tvrdi Tomašić. 

I drugi predstavnici ribarskog sektora smatraju da se srdela i inćun trebaju zaštititi na drugačiji način od onog što predlaže Europa. Da plan treba mijenjati smatra i Krstina Mišlov Jelavić iz jedne od zadarskih riboprerađivačkih tvrtki: 

             Oni smatraju da je jedini način da bi se poboljšalo stanje putem limitiranja ulova, međutim sve članice države kojih se to tiče , a za pregovaračkim stolom su bili hrvatski, slovenski i talijanski predstavnici,  su se složile da upravljanje malom plavom ribom nije rješenje. Svi sudionici  Konferencije u Zadru – od državne administracije, ribarskog sektora i nevladinih organizacija smatraju da bi se trebalo upravljati putem smanjivanja ribolovnog napora odnosno prostorno-vremenskih ograničenja ulova . Tu mislim na lovostaj, scraping i druge mjere koje mi već godinama primjenjujemo - kazala je za Radio Zadar Mišlov Jelavić, hrvatska članica  MEDAC-a, savjetodavnog vijeća Europske komisije za Mediteran koja  je o Planu zaštite srdele male plave ribe na Konferenciji u Zadru razgovarala sa slovenskim i talijanskim predstavnicima ribarskog sektora. 

A to se već u Jadranu čini putem lovostaja, ograničavanja ribolovnih područja, scrapinga i drugih mjera koje je u cilju očuvanja ribe uvelo Ministarstvo poljoprivrede, dodaje Mišlov Jelavić.  Razgovori o planovima upravljanja sitnom plavom ribom  se nastavljaju, s naglaskom na zaštitu interesa 4 tisuće obitelji koje u hrvatskom priobalju i na otocima izravno žive od ribarstva.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.