Hrvatski radio

Radio Zadar

17:11 / 15.03.2022.

Autor: B.A./HRT, Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Milanović: Pad letjelice pokazuje koliko je obrana važna

Predsjednik Milanović na 30. obljetnici 93. Krila HRZ-a

Predsjednik Milanović na 30. obljetnici 93. Krila HRZ-a

Foto: Vladimir Šetka / HRT Radio Zadar

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku. I ondje je ponovio da je ulaganje u obranu itekako važno.


Milanović je u Zemuniku na obilježavanju 30. obljetnice osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rekao da je današnji dan važan dan u kojemu se sjećamo događaja od prije više od 30 godina, kada je mali broj hrabrih ljudi odlučio preuzeti stvar u svoje ruke i pružiti otpor.


- Incident koji se pukom srećom nije pretvorio u katastrofu od prije nekoliko dana, kada je na naš glavni grad Zagreb - relativno velik grad, ali i da nije, naš je - palo strano tijelo, pokazuje koliko je obrana važna i koliko, čak i kada nisi možda neke stvari u stanju spriječiti, jer nitko ne može spriječiti sve, ipak moraš učiniti sve da do nekih stvari ne dođe, rekao je Milanović.


Dodao je da je njegova poruka, želja, zahtjev - da se u hrvatsku protuzračnu obranu, pored onoga što je odlučeno da se nabavlja, vrlo brzo nabave i neki sustavi koji nam jamče veću mirnoću.


- Apsolutna zaštita ne postoji i nitko je nema. Ali neke stvari se mogu napraviti naprosto zato da bismo bili čiste savjesti i čista obraza pred svojim građanima i obiteljima, ako hoćete, i gradovima i selima i zavičajima da smo napravili sve, a u ovom trenutku nismo napravili sve, a to što je pred nama možemo i, potpuno sam uvjeren, i hoćemo u sljedećem kratkom razdoblju, rekao je Milanović.


Dodao je da sada nema smisla tražiti krivce te da ih vjerojatno ni nema u hrvatskim redovima.


- Svi katkad pogriješe, ali idemo učiti malo na nečemu što još uvijek nije naša greška, da ne postane naša greška, poručio je predsjednik.


Osnovana godinu prije nego što je u akciji Maslenica 1993. godine oslobođena, zračna baza u Zemuniku danas nosi ime 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ondje se letačka obuka pilota odvija neprestano od ljeta 1994. godine, a sastoji se od 4 letačke eskadrile i dvije satnije potpore. 


Postrojba je smještena u vojarni heroja domovinskoga rata - pilota Mirka Vukušića, čija je majka Adelheida također bila na obljetnici.


Akrobatska skupina Krila Oluje i danas je u formaciji nadletjela zadarsko područje, a piloti sa Zemunika osim u vojnim i međunarodnim mirovnim misijama sudjeluju i u traganju i spašavanju, gašenju požara te drugim civilnim akcijama.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.