Hrvatski radio

Radio Zadar

Milanović Sveučilištu: Budite konzervativni! Dukić "izazvao" studente

25.03.2022.

14:36

Autor: Filip Matijević

Svečana sjednica povodom 20. obljetnice Sveučilišta u Zadru

Svečana sjednica povodom 20. obljetnice Sveučilišta u Zadru

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Sveučilište u Zadru ovog tjedna obilježava 20. godišnjicu utemeljenja, a središnji događaj bila je danas održana svečana sjednica. Među brojnim uzvanicima bili su i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović te ministrica Nina Obuljen Koržinek. Oni su pohvalili razvoj Zadra, ali i Sveučilišta kao jednog od pokretača razvoja grada i Zadarske županije.

O tome u kakvu je ustanovu izraslo Sveučilište u Zadru u 20 godina svojeg djelovanja pod ovim imenom jasno svjedoči činjenica da su mu na rođendan došli hrvatski predsjednik, ministrica kulture i brojni drugi uglednici, čulo se u govorima na svečanoj sjednici u sveučilišnoj Svečanoj dvorani. 

Prije 20 godina oživotvorili smo povijesnu istinu o postojanju visokog učilišta na području istočne Europe upravo u Zadru i odlukom Sabora postali smo obnovljeno sveučilište, Sveučilište u Zadru.

Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru

Podsjetila je da Sveučilište provodi niz projekata koji su važni za širu zajednicu, a nezaobilazni su i kapitalni projekti poput obnove stare zgrade Tehničke škole te izgradnje studentskog doma na Novom kampusu. Dodala je rektorica Dijana Vican i činjenicu da velik dio zaposlenika plaću prima iz europskih projekata, a doprinose uplaćuje u državni proračun:


Jesmo li uspješni? Jesmo! Jesmo li učinkoviti? Jesmo! Nedvojbeno smo značajan čimbenik grada Zadra i Zadarske županije, a i Hrvatske!


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović biranim se riječima izrazio o važnosti i napretku Zadra ali i ovdašnjeg sveučilišta: 

Svečana sjednica povodom 20. obljetnice Sveučilišta u Zadru

Svečana sjednica povodom 20. obljetnice Sveučilišta u Zadru

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović biranim se riječima izrazio o važnosti i napretku Zadra ali i ovdašnjeg sveučilišta: 

Vaše sveučilište, kao i vaš grad, je pravi mali biser. Kad kažem mali, Hrvatska je mala. Budite konzervativni! Ne mogu vjerovat` da sam upotrijebio tu riječ. Budite skeptični u onome što stvarno možete, ocjenjujući što je ono u čemu ste najbolji. Ovo sveučilište ima svoju kvalitetu, svoju diferenciju, svoju posebnost i svoju klasu.

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek:


Ponosni smo na ovaj grad bogatog umjetničkog stvaralaštva, jedinstvene duhovne i obrazovne tradicije, a njegova srž i okosnica, nedvojbeno centar izvrsnosti te rasadište znanja i talenata upravo je Sveučilište u Zadru!


Prisutnima se obratio i gradonačelnik Branko Dukić pozivom studentima da se uključe u društveni život grada i zajednice:

Demokracija ovisi o tome da ulogu predstavnika preuzmu najbolji među nama, a mnogi od vas sigurno imaju potencijal. Dođite i maknut ćemo se sami! Ako nećete vi, onda će doći neki drugi. Oni koji možda nisu vrijedni i sposobni, koji ni svoj posao ne znaju raditi dobro ali su dovoljno glasni i spremni baviti onim čemu nisu dorasli.

Branko Dukić, zadarski gradonačelnik

Sveučilište u Zadru je tijekom svečane sjednice uručilo i zahvalnicu za suradnju Tankerskoj plovidbi i Športskom centru Višnjik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.