Hrvatski radio

Radio Zadar

Milijuni eura za razvoj Benkovca

17.10.2016.

11:51

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradu Benkovacu iz Europskih fondova prošle je godine na raspolaganje stavljeno 25 milijuna eura u sklopu programa razvoja ratom pogođenih područja. Benkovac je jedan od 5 gradova, i jedini iz Zadarske županije kojem su odobrena ova sredstva.

U prvih 6 mjeseci rada na programu izrađena je analiza stanje, prikupljeno je  147 projektnih prijedloga te su odabrane 4 razvojne teme, kaže nam Paulina Kulaš pročelnica Upravni odjel za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i razvoj Grada Benkovca. 

Jedna od tema je Benkovac centar društvenog života Ravnih Kotara. Unutar nje bi bili obuhvaćeni projekti koji se tiču razvoja društvene infrastrukture u Gradu Benkovcu.  Na primjer uređenje jezgre grada. Izgradnja mreže društvenih domova, obnova tržnice. Druga razvojna tema nazvali smo je Benkovac centar razvoja poduzetništva Ravnih Kotara i Bukovice.   

Ta opcija obuhvaća razvoj poduzetničke infrastrukture , izgradnju centra za razvoj poduzetništva, te dodjelu sredstava:

Znači malim i srednjim poduzetnicima, OPG-ovima, početnicima, već tko se bude prijavio, dodjeljivala bi se određena bespovratna sredstva, za početak ili proširenje njihovih aktivnosti na području poduzetništva. 

Treća razvojna tema je valorizacija benkovačkog sajma 

Koji ima dugogodišnju tradiciju, više od 100 godina, međutim on zahtjeva da se malo uredi, modernizira.     

Četvrta tema je razvoj turističke ponude Grada Benkovca, a gdje bi početni korak bio obnova Zavičajnog muzeja kao centra turističke ponude Benkovca. Do kraja godine  izradit će se intervencijski plan koji će pokazati koji će od 147 projektnih prijedloga biti najbolji za razvoj Benkovca nakon čega bi se iduće godien krenulo s raspisivanjem natječaja.  Inače Hrvatska je pilot projekt ovavkvig integriranog pristupa pa ukoliko projekt bude uspješno proveden onda će se on primjenjivati i u drugim članicama Europske unije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Nadin 2022

Kušanje vina