Hrvatski radio

Radio Zadar

Milijuni za zadarske LAG-ove

14.02.2022.

10:25

Autor: Božidar Kolega

Biograd, ilustracija

Biograd, ilustracija

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

Agencija za plaćanja završila je postupak dodjele sredstava iz prijelaznog razdoblja za prošlu i ovu godinu te s 54 LAG-a - lokalne akcijske grupe ugovorila dodatnih 251 milijuna kuna za provedbu lokalnih razvojnih strategija. LAG-ovi koji pokrivaju područje Zadarske županije dobili su gotovo 23 milijuna kuna. 

5 je LAG-ova koji pokrivaju područje Zadarske županije, Bura, Laura, Mareta te Mentorides i Lika dvije koje uz Zadarsku županiju pokrivaju i Ličko-senjsku i Primorsko goransku županiju. Ukupno su u ovom prijelaznom razdoblju 2021-2022- ga ovi LAG-ovi dobili gotovo 23 milijuna kuna, dok su ukupno od 2014-te iz europskih fondova, državnog, i proračuna jedinica lokalne samouprave dobili gotovo 68 milijuna kuna, sve za razvoj uglavnom ruralnih područja omogućujući tako tamošnjim stanovnicima lakši i kvalitetniji život. Novac koji su sad dobili utrošit će također za to. Primjerice jedan od projekata koji bi se trebao realizirati uz pomoć LAG-a Laura je: 

Mario Demo

Ističe njezin voditelj Mario Demo. Podsjetimo kako je zahvaljujući LAGu Laura osiguran i europski novac za biogradski poduzetnički inkubator u kojem će biti i pogon za preradu proizvoda OPG-a koji će između ostaloga imati liniju za sušenje i pakiranje voća i povrća te za proizvodnju marmelada, džemova i ajvara koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinost. Zbog korona krize na žalost otvaranje pogona kasni, ali trebao bi se dogoditi ove godine 

Mario Demo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.