Hrvatski radio

Radio Zadar

Milosrđem protiv ravnodušnosti, licemjerja i egoizma

25.12.2015.

12:34

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U svojoj propovijedi na svečanom misnom slavlju zadarski nadbiskup Želimir Puljić pozvao je na milosrđe, na zemlji opterećenoj nepravdama, grijehom i ratovima - kao i u doba kad se Isus rodio. Podsjetio je da je i Papa Franjo pozvao na duhovna i tjelesna milosrđa u godini pred nama.

" Pred nama je jubilarna Godina milosrđa u kojoj imamo častan zadatak i obvezu pronositi svijetom vjeru koju je Isus svojim rođenjem zapalio u srcima ljudi. Jer, njegov dolazak među nas najsvjetliji je događaj ljudske povijest. Tada je na zemlju koja je opterećena nepravdama, grijehom, sukobima i ratovima sišla Ljubav, Istina, Pravednost i Svetost" - istaknuo je u svojoj božićnoj poruci u zadarskoj katedrali Sv. Stošije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Podsjetio je da je i Papa Franjo pozvao na duhovna i tjelesna milosrđa u godini pred nama : 

             On poziva da se približimo takvima, onima na rubu, na periferiji, i pružimo im svoje prijateljstvo toplinu i potporu. Dapače on moli neka njihov plač postane našim vapajem kako bismo noseći im utjehu i solidarnost porušili ove barijere ravnodušnosti, licemjerja i egoizma koji vladaju svijetom. Neka naš hod kroz ovo milosno razdoblje Godine milosrđa bude praćen osobitim djelima milosrđa kako bismo zaslužili njegovu milost i njegovo oproštenje, kazao je nadbiskup.

Nadbiskup je Božić čestitao nazočnima u prvostolnici, svećenicima i bogu posvećenim osobama ali i drugim građanima:

             Predstavnicima građanske vlasti, kulturnim i javnim djelatnicima, članovima hrvatske vojske i policije, obrtnicima, ratarima i pomorcima, svim kršćanima koji za 13 dana po julijanskom kaledaru slave Kristovo rođenje, profesorima, znanstvenicima, odgojiteljima, učiteljima, bolničkom osoblju, djelatnicima obavijesnih sredstava. Čestit Božić svim našim braniteljima , starcima i bolesnicima, svim djelatnicima laicima po našim župama, kao i svima koji se zdušno bore za dostojanstvo čovjeka i obitelji , za slavu Božju i čast Crkve njegove. Čestit Božić, sveto porođenje Isusovo !

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.