Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministar Beroš o široj primjeni COVID potvrda: Sve su opcije na stolu

21.10.2021.

11:51

Autor: HRT

Sanjin Strukic / Pixsell

Sanjin Strukic / Pixsell

Foto: - / -

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade osvrnuo se na situaciju u borbi s koronavirusom. Jedno od pitanja bilo je hoće li se početi primjenjivati Covid potvrde primjerice u trgovačkim centrima, kafićima ili restoranima,

- Uskoro ćemo prijeći brojku od 9 tisuća preminulih, to je velik broj, i dokazuje koliko je ova bolest opasna, poručio je ministar Vili Beroš.

Potrebno je da starija populacija shvati da je izlaz cijepljenje.

- Svakodnevno premine 20-ak sugrađana, u nekim drugim okolnostima, to bi bila izvanredna vijest. Imamo izlaz za najveći broj onih starije životne dobi. Civilizacijski doseg je da cjepivo ranije dizajnirano, da pomaže u ovoj varijanti. Svaka četvrta osoba u dobi iznad 65 godina nije cijepljena, na njih posebno apeliramo, poručuje. 

- Zagreb danas ima 696, Splitsko-dalmatinska 325 i Primorsko-goranska s 241 novozaraženih, ističe ministar.

Na pitanje hoće li se početi primjenjivati Covid potvrde primjerice u trgovačkim centrima, kafićima ili restoranima, Beroš odgovara.

- Naravno da je to na stolu, kao i sve druge epidemiološke mjere. Svaki dan Stožer evaluira situaciju. Struka razmatra ono što se može ili mora učiniti po pitanju pojačavanja mjera. Jučer su se pojavile informacije da mjere kreću s određenim datumom, ali to nije točno. Zbunjujemo našu populaciju. Možda to netko pokušava napraviti kao dodatan pritisak na Vladu i Stožer, što je legitimno, ali zbunjujemo ljude.  

Pratit će porast broja novooboljelih te prema tome donositi odluke.

- Ono što svatko od nas može napraviti jest poštivati epidemiološke mjere i cijepiti se te ćemo u optimalnom trenutku reagirati. Ali za sada nema naznaka nekog datuma jer jednostavno ne možemo predvidjeti daljnji tijek širenja epidemije. Pratimo situaciju iz dana u dan. 

Važno je detektirati gdje se virus više širi te gledati opterećenje zdravstvenog sustava. 

Posebno se virus širi u području obrazovnih ustanova, studenti također počinju sa svojim predavanjima.

- Kada struka procijeni, donosit će se odluke - kazao je, uz ostalo, ministar Beroš.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.