Hrvatski radio

Radio Zadar

08:40 / 26.02.2020.

Autor: hrt

Ministar Beroš potvrdio i drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Ministar Beroš potvrdio i drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Ministar Beroš potvrdio i drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Foto: - / -

Ministar Vili Beroš potvrdio je u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija da je još jedan slučaj koronavirusa, nakon prvog jučerašnjeg, zabilježen u Hrvatskoj. "Brat prvog pozitivnog bolesnika također je pozitivan, također ima lakšu kliničku sliku". - rekao je Beroš

- To je bilo i očekivano, naime brat prvog pozitivnog bolesnika također je pozitivan, također ima lakšu kliničku sliku. Dok je dobro da je njegova djevojka negativna, ona je zadržana i dalje na promatranju, pa će se pratiti njeno stanje, rekao je ministar, koji je  sinoć je doputovao iz Rima, za koji kaže da "tamo ima nešto slučajeva, ali nema znatnijeg širenja epidemije". Svi dosadašnji bolesnici koji su pozitivni na koronavirus su iznimnog dobrog stanja bez značajnijih znakova bolesti. Simptomi su poput gripe.

 Rimu ima simptoma koronavirusa, ali nema simptoma širenja epidemije. Epidemiološka situacija bila je u Rimu vrlo pozitivna stoga nema velikog straha. Bez obzira na posjet Rimu, da i prenesem virus vama, ne bismo imali neku težu kliničku sliku, to bi prošlo poput lagane gripe ili prehlade. Nisam se nelagodno osjećao u Rimu. U regijama u kojima je koronavirus naravno da postoji strah ali će se ljudi prilagoditi situaciji prema uputstvima.

- Sastali smo se svi ministri u Rimu i razgovarali o situaciji u Italiji. U Lombardiji jedino nisu uspjeli iskontrolirati situaciju. Dogovorili smo neke mjere koje se odnose na granični režim, prema epidemiološkoj zajednici, nema potrebe da se zatvaraju granice, to bi bilo kontraproduktivno. Dogovorili smo s eda moramo dijeliti sve epidemiološke, znanstvene, elemente i podatke koje imamo.

- Moramo razgovarati o mjerama. Kad su u pitanju utakmice ili veći koncerti mišljenja smo da se ne može generalizirati i ne bi bilo dobro da s e zabrane takva događanja, ali da se na osnovu epidemiološke slike i opasnosti, za svaki takav događaj mora se odlučiti hoće li biti događaj održan ili neće

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.