Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministar Butković u Salima - potpisan ugovor o dogradnji luke

29.08.2019.

18:32

Autor: HRT Radio Zadar

Budući izgled saljske luke

Budući izgled saljske luke

Foto: - / -

U Salima na Dugom otoku potpisan je Ugovor o dogradnji tamošnje luke. Ukupna vrijednost projekta dogradnje i proširenja luke iznosi gotovo 57 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz europskih sredstava a 15 posto iz državnoga proračuna.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nakon ulaganja u nadogradnju trajektnog pristaništa u luci Tkon na otoku Pašmanu nastavlja sa investicijskim ulaganjima u razvoj i povezivanje otoka.

Tako ministar Butković zajedno sa ravnateljem središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU Tomislavom Petricom i ravnateljem Županijske lučke uprave Davorom Škibolom danas na Dugom otoku potpisao Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt dogradnje gradske luke Sali. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 56,8 milijuna kuna, od čega će 48,3 milijuna kuna biti sufinancirano iz Kohezijskog fonda a ostatak od 8,5 milijuna kuna iz Državnog proračuna. Osim ministra Butkovića, na potpisivanju su nazočili i drugi uvaženi gosti poput predstojnika ureda predsjednika Vlade Zvonimira Frke-Petešića, župana Božidara Longina, državnog tajnika u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera, pomoćnice ministra Pavića Tajane Huzak, i načelnika općine Sali.

Dogradnja luke Sali je jedan od prvih projekata prijavljenih na drugi krug ulaganja EU sredstava u lučku infrastrukturu koja povezuje otoke i tako otočanima osigurava kvalitetnije i sigurnije povezivanje sa kopnom tijekom cijele godine. Ukupna sredstva koja stoje na raspolaganju za ulaganja kroz ovaj projekt iznose nešto više od 709 milijuna kuna a tim sredstvima će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture doprinijeti i integriranosti hrvatskih otoka i njihovom povezivanju sa kopnom kao i savladavanju ključnih prepreka za lokalni gospodarski rast.

Tako su nedavno na Korčuli i Splitu potpisana tri ugovora iz drugog kruga ulaganja kojima ju ukupno dodijeljeno 182,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte obnove luka Korčula, Vela Luka i Pučišća na otoku Braču.

Prilikom ovog potpisivanja ministar Butković je istaknuo kako ovi projekti označavaju „renesansu hrvatske obale“ budući da se nikad nije ovoliko ulagalo u lučku infrastrukturu, te da će se do kraja godine, za ovakve i slične projekte, potpisati ugovori u svih sedam primorskih županija, koje sa 85% sredstava sufinancira Europska unija, a resorno ministarstvo sa 15%. „To je velika pomoć lučkim upravama, a projekti ne samo da povezuju otoke, već su i lice i naličje svakog primorskog i otočnog mjesta.“, naglasio je ministar.

Podsjetimo, projekt ulaganja u lučku infrastrukturu na otocima Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao pilot projekt Uprave za EU fondove pod nadležnosti državnog tajnika Josipa Bilavera započeo je u listopadu 2017. godine sa prvim krugom ulaganja ukupno vrijednim 200 milijuna kuna na kojeg se prijavilo, i uspješno ugovorilo sedam projekata diljem Jadrana. Ovom prilikom državni tajnik Josip Bilaver je istaknuo kako je iznimno sretan i ponosan što je ovo već drugi projekt u Zadarskoj županiji koji se financira kroz ovaj projekt pa tako ulaganja u otočne luke sada dosežu iznos od oko 100 milijuna kuna.

Bitno je reći i kako je ovaj projekt ulaganja po prvi put, uz sredstva koja je Ministarstvo izdvajalo iz državnog proračuna za ulaganja u male županijske luke, otvorio mogućnost sufinanciranja projekata bespovratnim sredstvima EU-a.

Ukupna financijska alokacija drugog poziva koja je također najvećim djelom osigurana iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iznosi 509.178.440,00 kuna, od čega  se najveći dio tj. 432.801.674,00 kuna odnosi na sredstva iz Kohezijskog fonda, dok je 76.376.766,00 kuna osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Poziv je otvoren a Ministarstvo zaprima prijave do 30.11.2020. godine ili do iskorištenja predviđenih raspoloživih sredstava.

Osim ovog projekta ulaganja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, provodi i brojne druge projekte, poput onog najpoznatijeg – projekta izgradnje Pelješkog mosta, koje najvećim dijelom financira iz dostupnih europskih sredstava i tako ulaže u cjelokupnu cestovnu, lučku, željezničku, zračnu i telekomunikacijsku infrastrukturu i tako unaprjeđuje cjelokupnu prometnu sliku Hrvatske.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je do sada ugovorilo ukupno 55 projekta koja sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija a to znači da postotak ugovorenosti od ukupne alokacije iznosi 87% te se očekuje kompletna apsorpcija dostupnih EU sredstava do kraja sljedeće godine.

Ministarstvo također uspješno koristi i druga dostupna EU sredstva pa tako broji i ukupno 35 projekata iz CEF Instrumenta za povezivanje Europe što predstavlja 93% ugovorenosti u odnosu na alokaciju ovog instrumenta za Hrvatsku prometnu mrežu.

 

Ministar Oleg Butković

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.