Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministar Fuchs: "Sveučilište u Zadru je sjajan primjer kako se tradicija i suvremenost nadopunjuju i stvaraju dodane vrijednosti"

24.03.2023.

14:06

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Ministar Fuchs na obilježavanju Dana Sveučilišta u Zadru

Ministar Fuchs na obilježavanju Dana Sveučilišta u Zadru

Foto: SJM / Radio Zadar

Proteklih desetljeća svjedočili smo snažnoj transformaciji zadarskog Sveučilišta u važan regionalni centar kompetencija i izučavanja onoga što su potrebne vještine u 21. stoljeću – kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na svečanosti obilježavanja 21. Dana sveučilišta u Zadru. 

Izdvojivši novi studentski dom i restoran kao najvažniji prošlogodišnji projekt usmjeren ka podizanju studentskog standarda, rektorica Dijana Vican ukazala je i na znanstveno-istraživački pogon sveučilišta koje je samo u prošloj godini realiziralo 60 projekata vrijednih 2 milijuna eura, od kojih je 40 povezano sa gospodarstvom. Od važnijih zahvata za naredno razdoblje izdvaja: 

Infrastrukturno smo podigli razinu studentskog standarda, ali na tome ne stajemo, očekujemo do ljeta završetak obnove stare Tehničke škole vrijedne 4 i pol milijuna eura . Danas spremno dočekujemo EU fondove, a nadamo se da neće presušiti ni državni proračun.

Rektorica D. Vican

Obilježavanje 21. Dana Sveučilišta u Zadru

Obilježavanje 21. Dana Sveučilišta u Zadru

Foto: D. Mandić / Radio Zadar

Ministar znanosti Radovan Fuchs ističe kako je Sveučilište u Zadru primjer kako se tradicija i suvremenost nadopunjuju i stvaraju nove vrijednosti za studente i nastavnike : 


Proteklih desetljeća smo svjedočili snažnoj transformaciji zadarskog sveučilišta u važan regionalni centar kompetencija i izučavanja onoga što su potrebne vještine u 21. Stoljeću. Sveučilište u Zadru je primjer kako se tradicija i suvremenost nadopunjuju i stvaraju dodanu vrijednost za studente i nastavnike , a dokaz toga su brojne međunarodne projektne aktivnosti, visoka mobilnost te moderna znanstveno-istraživačka djelatnost. 


Za izuzetne zasluge u razvoju Sveučilišta u Zadru počasno zvanje professor emeritus dodijeljeno je priznatom povjesničaru Mladenu Ančiću. Pred hrvatskim povjesničarima posebno je težak zadatak smjestiti hrvatsku nacionalnu povijest u europski kontekst, kazao je prof. Ančić za naš radio :


Hrvatska povijesna znanost u europskom kontekstu je veliki zadatak je mi nismo navikli komunicirati kako se komunicira u svijetu, da bi mogli našu prošlost na pravi način uklopiti u povijesna europska gibanja, zato što smo ograničeni svojim povijesnim nasljeđem, okolnostima u kojima smo živjeli u i u kojima su se događale društvene promjene od 16. do danas, nismo svladali te vještine koje su danas aktualne u tom svijetu, moramo mijenjati odnos sprema istraživanju prošlosti - kazao je za Radio Zadar professor emeritus Ančić. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.