Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministar Vili Beroš zahvalio građanima, od jučer 39 novooboljelih

11.04.2020.

14:08

Autor: hrt

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Hrvatska ima 39 novozaraženih koronavirusom, ukupno 1534. U zadnja 24 sata nema preminulih pa smo ostali na jučerašnoj brojci od 21, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH u 14 sati.

Na respiratoru su 32 bolesnika, dvoje je skinuto zbog poboljšanja zdravstvenog stanja u Zadru i Osijeku. 357 je hospitaliziranih, 14 više od jučer. Kod kuće se liječi 854 bolesnika, 241 bolesnik je otpušten, a ukupno je oporavljenih 323, čak 92 više u odnosu na zadnje podatke.

Brojke su zadovoljavajuće, ali opuštanja ne smije biti. Danas je Velika subota i blagdan je na kakve nismo naučili. Shvatimo ovu izolaciju kao kratkotrajni trenutak koji će biti uspješan element u borbi protiv ove ugroze i nadamo se da neće dugo trajati, rekao je Beroš.

Beroš je rekao da je svaka kritika dobrodošla te da je izvjesno da jedino zajedno možemo pobijediti epidemiju. Zahvalio je građanima koji se pridržavaju mjera te Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

I potpredsjednik Vlade Davor Božinović zahvalio je građanima, ali i rekao da još uvijek ima onih koji su neodgovorni, koji koriste ovu situaciju kako bi izbjegli ono što propisuje Stožer, ali i zdrav razum.

- Oni možda mogu izbjeći predstavnike institucija, ali teško da će izbjeći virus. A onda su ugrozili ne samo sebe, nego upravo svoje najbliže, jer virus se najbrže širi unutar obitelji, poručio je Božinović.

Upozorio je građane da ne idu u skupinama u brda kako bi se bavili aktivnostima poput alpinizma.

- To nemojte raditi, nemojte raditi zbog sebe, pogotovo ne u grupama. Molba HGSS-a je - ostanite doma da bi i oni mogli ostati doma, rekao je Božinović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.