Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministarica kulture Obuljen Koržinek sa županom Longinom

05.09.2018.

11:32

Autor: rzd

Foto/ Zadarska županija

Foto/ Zadarska županija

Foto: - / -

Kako podijeliti vlasnička prava i financijske obveze u Narodnom muzeju i Kazališta lutaka Zadar bila je među ostalim tema o kojoj su razgovarali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja boravi u Zadru i njezin domaćin župan Božidar Longin.

Čulo se tako da novi  Zakon o muzejima ne uređuje vlasnička/osnivačka prava ustanova jedinica lokalnih i regionalnih samouprava, ali  da se ugovornim obvezama i dogovorom to može preraspodijeliti.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima danas je  radnom posjetu u Zadru. Na početku programa, u Domu Zadarske županije susrela se sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima kako bi razgovarali o temama vezanim uz ustanove u kulturi kojima je osnivač Zadarska županija te o programiranju projekata za sljedeće financijsko razdoblje europskog proračuna.

Župan Longin ukazao je na problem osnivačkih prava i financiranja Narodnog muzeja i Kazališta lutaka Zadar.  Naime, ove ustanove u kulturi u cijelosti financira Zadarska županija. Posebno je to vidljivo u činjenici da je Zadarska županija osnivač Narodnog muzeja Zadar, a da je Grad Zadar jedini veći grad u Hrvatskoj koji nema svoj muzej.

Ukazao je i na činjenicu da 13 posto izvornih prihoda proračuna Zadarske županije odlazi na programe u kulturi. S tim u vezi ministrica Obuljen Koržinek rekla je da iako novi  Zakon o muzejima ne uređuje vlasnička/osnivačka prava ustanova jedinica lokalnih i regionalnih samouprava,  da se ugovornim obvezama i dogovorom obiju strana  mogu preraspodijeliti osnivačka prava („vlasništvo“). Također, naglasila je važnost knjižnica kao žarišnih točaka za poticanje čitanja te s tim u vezi naglasila značaj Bibliobusa i potrebe dobre koordinacije.

Župan Longin također je ukazao na vrijedne resurse u Zadarskom zaleđu u kojem je, kako je istaknuo, ispisana povijest Hrvata i koji bi se uz pomoć resornog ministarstva mogli revitalizirati u cilju podizanja kvalitete ponude i usmjeravanja turizma prema Ravnim Kotarima i Bukovici.

Uz ministricu dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek na današnjem sastanku u Domu Zadarske županije bili su još državni tajnik  Krešimir Partl, pomoćnik ministrice Hrvoje Manenica, posebni savjetnik ministrice  Miljenko Domijan i pročelnik Konzervatorskog odjela Zadar Igor Miletić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.