Hrvatski radio

Radio Zadar

16:39 / 20.03.2019.

Autor: hina/hrt zadar

Ministarstvo okoliša poziva građane: Učinite nešto za prirodu

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Foto: - / -

U povodu početka proljeća, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pozvalo je građane da u sebi probude ekološki duh i učine nešto za prirodu kako bi je sačuvali za generacije koje dolaze. U Ministarstvu ističu kako je u Hrvatskoj, kao i u svijetu, priroda pod stalnim pritiskom ljudskog djelovanja

Zahvaljujući specifičnom geografskom položaju na razmeđu triju biogeografskih regija od kojih svaku karakteriziraju osobiti ekološki, klimatski i geomorfološki uvjeti, Hrvatska se može pohvaliti kako je jedna od najbogatijih zemalja Europe po bioraznolikosti, a u želji da se to prirodno bogatstvo sačuva, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pozvalo je građane da s prvim danom proljeća u sebi probude ekološki duh i učine nešto za prirodu kako bi je sačuvali za generacije koje dolaze.

U Ministarstvu ističu kako je u Hrvatskoj, kao i u svijetu, priroda pod stalnim pritiskom ljudskog djelovanja. Iako se ulažu značajni napori u njeno očuvanje, priroda je sve ugroženija.

Kako bi se to promijenilo, odnosno kako bi što više građana otkrilo i prepoznalo ljepote prirode koja nas okružuje, Europska komisija tiskala je brošuru "52 koraka prema zelenijem gradu".

Cilj te brošure koja je odnedavno dostupna i na hrvatskom jeziku je potaknuti pojedince da donesu odluke kojima će doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti. 

U brošuri su neki od prijedloga što svaki pojedinac može učiniti. Tako se primjerice može odlučiti da će više vremena provoditi u prirodi, da će na posao putovati na održiv način - hodanjem, bicikliranjem, javnim gradskim prijevozom, da će birati organsku hranu koja je dobra za okoliš i za ljudsko zdravlje, da neće koristiti industrijske osvježivače zraka nego one napravljene na prirodan način, da će optimizirati uporabu vode i energije, da će odvojeno prikupljati otpad i smanjiti uporabu jednokratne plastike.

"Samo usvajanjem zelenih koraka možemo doprinijeti očuvanju raznolikosti te izuzetno brojnoj endemičnosti vrsta koje obitavaju na području Hrvatske. Ovom inicijativom želi se podsjetiti na neizbježnu ulogu prirode u razvoju društva", ističe u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.