Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministarstvo: Svi prijavljeni dobit će svoj termin za cijepljenje

24.04.2021.

18:37

Autor: hina

Matija Habljak/PIXSELL ( ilustracija)

Matija Habljak/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u subotu da je platforma za prijavu cijepljenja građana protiv koronavirusa dosad pokazala određene manjkavosti ali se na njihovom otklanjanju žurno radi pa će svi prijavljeni u sustav CijepiSe dobiti svoje termine za cijepljenje.

Napominju pritom da su svi prijavljeni u sustav CijepiSe vidljivi na svim kanalima koje taj sustav objedinjuje i uključuje obiteljske liječnike, internetsku stranicu cijepise.zdravlje.hr, pozivni centar 0800 0011 i županijske zavode za javno zdravstvo

Ministarstvo poručuje da je jednokratna tehnička pogreška u sustavu, zbog koje su na cijepljenje pozvani građani mlađe životne dobi umjesto starijih odmah otklonjena, kao što se radi i na uparivanju podataka za oko 200 građana koji u testnoj fazi nisu uključeni.

U priopćenju se podsjeća da je izradu same platforme cijepise.zdravlje.hr pokrenulo Ministarstvo krajem prošle godine kada je bilo izvjesno da će biti dostupno cjepivo.


Ministar zdravstva Vili Beroš kategorički je odbacio sve javno iznesene optužbe o bilo kakvom pogodovanju tvrtkama ili osobama jer je, kaže, cijeli postupak proveden u skladu s propisima.

Napominje da je stručne službe Ministarstva, na traženje epidemiološke struke, zadužio da provedu postupak definiranja i nabave, ističući da su izradu platforme dobile tvrtke koje po već postojećim ugovorima imaju ugovoreni zadatak unapređenja i prilagodbe sustava novim potrebama, kao što je stvaranje platforme za registraciju interesa za cijepljenje.Platforma je do sada pokazala određene manjkavosti za koje je ministarstvo zdravstva kao naručitelj od ugovornih izvođača zatražilo njihovo žurno i učinkovito otklanjanje kako bi se program cijepljenja učinkovito odvijao, navodi se u priopćenju.

Uz to, izostala je i puna suradnja pojedinih liječnika obiteljske medicine glede ažurnog unošenja podataka na platformu, kao i koordinacija županijskih zavoda za javno zdravstvo, od kojih su neki izradili posebne baze podataka samo za vlastite potrebe.

"Sve to doprinijelo je da za sada platforma ne ispunjava u potpunosti tražene zadatke i očekivanja. Ministarstvo zdravstva kao naručitelj i ugovaratelj izrade platforme inzistira na poštivanju ugovorenih obveza od strane tvrtki izvođača", kaže se u priopćenju.Poručuju da, uz otklanjanje poteškoća i mobiliziranje svih službi nastavljaju trend rekordnog porasta cijepljenih koji trenutačno bilježi preko 23.000 cijepljenih u jednom danu. Taj je broj, smatraju najbolji je pokazatelj dosadašnjeg procesa cijepljenja koji ne opravdava spomenute manjkavosti, ali uvjerljivo ih nadilazi i bliži nas cilju preko 50 posto procijepljenosti građana u lipnju ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.