Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministrica najavila veće plaće u prosvjeti

27.10.2017.

08:05

Autor: htv1

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u središnjem Dnevniku HRT najavila veće plaće u prosvjeti tijekom ove i sljedeće godine. Onima koji rade na europskim projektima nastavnička norma smanjit će se za 50 %. Nakon rada na projektima vratit će se na punu satnicu uz povišicu od 30 %.

Ministrica Blaženka Divjak otkrila je to u razgovoru s HRT-ovom novinarkom Sunčicom Findak nakon što se vratila iz najvećega istraživačkog laboratorija CERN-a, gdje je započela razgovore o ulasku Republike Hrvatske u pridruženo članstvo. Na pitanje što će hrvatski znanstvenici imati od toga članstva, odgovorila je: „Početkom godine dobit ćemo task force iz CERN-a koji će imati priliku razgovarati s našim znanstvenicima i s našim gospodarstvenicima jer mogućnost da se uključe u natječaje te da rade na razvoju proizvoda koji imaju visoko dodatnu vrijednost CERN ne pruža samo znanstvenicima nego i tvrtkama. Treći je segment obrazovanje, koje je namijenjeno ne samo visokomu obrazovanju, nego i učiteljima i učenicima, stoga vjerujem da je to početak jedne uspješne priče.”

Govoreći o najavi povećanja plaća prosvjetarima, ministrica Blaženka Divjak istaknula je kako je riječ o prvome povećanju mase plaća u posljednjih sedam ili osam godina. „Nešto već osiguravamo u rebalansu, a nešto, odnosno približno 400 milijuna kuna, za iduću godinu i nadam se da će takav proračun dobiti podršku u Hrvatskome saboru. Važno je spomenuti da nije samo plaća i osnovica važna za učitelje i nastavnike u školama nego je to i prepoznavanje izvrsnosti. Svim onim nastavnicima i zaposlenicima u školama koji dobivaju europske projekte trebala bi se povećati plaća”, pojasnila je ministrica Blaženka Divjak te dodala: „Mnogo toga radi se u slobodno vrijeme. Ideja je ove inicijative da se s jedne strane povećaju plaće, a s druge strane da se onima koji rade europske projekte norma u nastavi može smanjiti za 50 % kako bi se više mogli posvetiti projektu. Cilj je da se, kad projekt završe, mogu vratiti u nastavu.”

Za kurikulske dokumente najavljene su nacionalne, ali i međunarodne recenzije. HRT-ovu novinarku Sunčicu Findak zanimalo je zašto će biti potrebne međunarodne recenzije, na što je ministrica odgovorila: „Važna je europska dimenzija. Htjeli bismo primijeniti iskustva onih koji su uspjeli napraviti primjetan iskorak vezan uz obrazovanje kako bismo ih mogli i usporediti.

Same su recenzije razmjerno jeftine s obzirom na to da se koristimo uslugama drugih država tako što identificiramo države koje imaju dobre programe u nekome području; te se recenzije rade praktički za vrlo malu naknadu, dakle više iz usluge, a manje radi zarade na tome.”

Na pitanje kako uvjeriti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića da su obrazovanje i znanost prioritet, ministrica je odgovorila: „Koalicija koja je oformljena na relaciji HDZ – HNS oformljena je oko obrazovanja kao važne teme. Trebamo osvijestiti da ulaganje u obrazovanje i znanost nije potrošnja, nego investicija, i to dugoročna investicija bez koje se ne može napraviti gotovo ništa, ni rast gospodarstva niti zaustaviti odljev mozgova odnosno iseljavanje iz Hrvatske”, zaključila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Snimku Dnevnika Hrvatske radiotelevizije možete pogledati na multimedijskoj usluzi HRTi na hrti.hrt.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.