Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministrica Opačić obišla zadarske domove socijalne skrbi

10.05.2013.

16:12

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić obišla je Dom za djecu i mladež Zadar te Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik.

Šareni sapuni nastali u jednoj od radionica za štićenike i miris palačinki koje su sami ispekli ljepši su dio svakodnevice Doma za djecu i mladež koja kako je ministrica Opačić kazala nisu ovdje svojom krivnjom nego na žalost zbog disfunkcionalnih obitelji. U poludnevnom tretmanu ondje je 25 štićenika u dobi do 21. godine. Djelatnici doma jako se trude, ali problema ne nedostaje o čemu su informirali i ministricu Opačić.

" Da, naravno, oni ovdje imaju problema već dugo godina. Imaju loše prostorne uvjete, nastojalo se ovdje dosta humanitarnim akcijama pokrpati što se moglo, evo mi ćemo isto pokušati sa svoje strane napraviti što možemo da bi prostorni uvjeti ovdje bili nešto bolji za korisnike. problem u Zadru je i to što nemamo niti jednog dječjeg psihijatra koji bi nam bio jako važan na primjer za ovu populaciju o kojoj smo maloprije govorili."  - kazala je ministrica Opačić koja je potom obišla Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik koji uspješno provodi organizirani oblik stanovanja uz podršku za psihički bolesne osobe:

" Ovo je jedan dobar primjer deinstitucionalizacije što znači da se ljude nastoji osposobiti da žive u pojedinim stambenim zajednicama dakle ne u instituciji, ne u velikim grupama…Oni tamo imaju puno kvalitetnije uvjete života zbog toga što mogu sami kuhati, mogu sami oprati, dakle imaju jedan dio životnih funkcija koje su im puno razvijenije nego što je to u instituciji gdje drugi rade sve za njih. " - kazala je ministrica Opačić.

Nataša Petrušić ravnateljica Doma:

 "Imamo tu dvije stambene jedinice gdje je smješteno 8 korisnika. jedna stambena jedinica je u okviru, odnosno u dvorištu naše ustanove, a druga je u selu , u Zemuniku. To je stan u kojem žive 4 korisnika. "- navodi ravnateljica Petrušić.

Nikola i Toni žive u stambenoj jedinici unutar Doma. vrlo su zadovoljni:

"Pa dobro je. Zadovoljan sam životom u suživotu s kolegama koji su tu kao i ja. Snalazimo se, prijateljujemo, pričamo, družimo se…Imamo neke poslove i zaduženja koja moramo proć da bismo se bolje osjećali i bili vitalniji. - kaže Nikaola. Snašao sam se i ja - dodaje Toni. Radimo dosta oko poljoprivrede, oko maslina i lavande…sad će lavanda."

 Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik trenutačno skrbi o 150 korisnika, te još o 60 korisnika izvan institucionalne skrbi u okviru programa "Pomoć u kući".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.