Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministrica: Zadarska županija je pri vrhu ljestvice povlačenja EU sredstava

10.02.2017.

15:00

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Gabrijela Žalac se danas susrela sa zadarskim županom Stipom Zrilićem i načelnicima i gradonačelnicima općina s područja Zadarske županije. Razgovaralo se o novom smjeru regionalnog razvoja i upravljanja EU fondovima.

Ministrici Žalac ovo je prvi službeni posjet Zadarskoj županiji, kazala je:

              Prekjučer smo potpisali ulaganje za zadarsku bolnicu, a još očekujemo ugovaranje 232 milijuna kuna u sljedeća tri mjeseca u ovoj županiji, a još je vaših pripremljenih projekata vrijednih preko 750 milijuna kuna u našoj bazi, dodala je ministrica navodeći kako je u odnosu na druge županije, Zadarska u vrhu ljestvice kad je riječ o povlačenju sredstava iz Eu fondova te je tako, tvrdi ministrica, vrijedan partner Ministarstvu.

Župan Stipe Zrilić ističe kako je Zadarska županija sveukupno ostvarila 155 projekata novcima iz EU fondova , vrijednosti 172 milijuna eura.

                  Od toga je županija sama ili sa svojim razvojnim agencijama sudjelovala u 73 projekta, oni su vrijedni 134 milijuna eura. Mislim da moramo koordinirano djelovati u povlačenju sredstava jer smo najviše zainteresirani za održavanja sustava - školstvo, zdravstvo, prostorno planiranje itd, a upravo smo zbog loše koordinacije s bivšom vladom izostavljeni iz operativnih programa izgradnje i obnove školskih objekata - nije propustio napomenuti župan Zrilić.  

Predstavnicima gradova i općina s područja Zadarske županije ministrica Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric predstavili su smjernice aktualnih zakonskih izmjena kojima je cilj, rekla je ministrica:

               ...da kroz zakon i pozakonske akte kako Zakona o regionalnom razvoju tako i svih ostalih zakonima koji se tieču jedinica regionalne i lokalne samouprave učinimo sve da sredstva iz Eu fondova ali i iz državnog proračuna u najvećoj mogućoj mjeri spustimo krajnjim korisnicima.

            

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.