Hrvatski radio

Radio Zadar

Mirni prosvjed Jadrolinijinih djelatnika sredinom lipnja

27.05.2015.

12:45

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U mirni prosvjed idemo zato što uprava stalno odugovlači s ugovaranjem kolektivnog ugovora. Osim toga Jadrolinija je državna tvrtka koja zadnjih 10-ak godina posluje pozitivno, ali nama se plaće nisu povećale - tako o razlozima mirnog prosvjeda koji Jadrolinijin sindikat najavljuje u svim priobalnim lukama sredinom lipnja govori Dragomir Mucić, koordinator povjerenika Sindikata pomoraca u toj tvrtki. Predsjednik uprave Jadrolinije Alan Klanac za naš je radio izjavio kako mirni prosvjed zaposlenika ne smatra opravdanim.

Uprava stalno odugovlači s ugovaranjem  Nacionalnog kolektivnog ugovora za hrvatske pomorce i Kolektivnog ugovora za radnike na kopnu. Osim toga Jadrolinija je državna tvrtka koja zadnjih 10-ak godina posluje pozitivno, ali nama se plaće nisu povećale od 2008. godine, izuzev izvršnim direktorima i nekim inspektorima  - tako o razlozima organiziranja mirnog prosvjeda govori Dragomir Mucić, koordinator povjerenika Sindikata pomoraca u toj tvrtki.

             Naši pomorci, naši ljudi na brodovima žive strahovito loše, primanja su im minimalna, ne zadovoljavaju osnovne potrebe za življenje jedne obitelji, pogotovo primanja članova posade s nižim zvanjima, kaže Mucić.

Mirni prosvjed u većim priobanim lukama organizirati će se sredinom lipnja, točan datum odredit će se sukladno svim zakonskim odredbama o prosvjednim okupljanjima, navodi Mucić te dodaje kako će tog dana djelatnici Jadrolinije...

           ... inzistirati na ukrcaju / iskrcaju putnika i vozila sukladno Poslovniku kojim se regulira sigurnost - da razmak između vozila bude propisan, da se putnici i vozila ne ukrcavaju i iskrcavaju istodobno i slično, to će biti naš mali protest da pokušamo upravu dovesti za pregovarački stol. Možda će biti kašnjenja s polaskom iz luke Gaženica 5 – 10 minuta po pojedinoj liniiji, navodi Dragomir Mucić.

Predsjednik uprave Jadrolinije Alan Klanac za Radio Zadar je jutros izjavio kako će pregovori oko Kolektivnog ugovora početi ovih dana, a mirni prosvjed zaposlenika ne smatra opravdanim...

                Uprava nema intenciju držati plaće na istim razinama zauvijek, dakle postoji pozitivan stav oko toga no to se definitivno ne može napraviti prema modelima i zahtjevima koji predlažu sindikalisti. Naši zaposlenici, naši pomorci teško zarađuju svoj kruh, tu kunu koju dobiju treba respektirati, treba se truditi da ona bude veća ali trebamo se svi zajedno truditi da ona bude veća, ističe predsjednik uprave riječkog brodara koji zapošljava oko 1700 djelatnika.

Ovo što se sada rade sindikalisti je na granici legalnosti ili ja bih čak rekao ispod granice legalnosti, to je definitivno neprihvatljivo - kazao nam je Klanac zamjerajući sindikalcima što putem medija najavljuju prosvjed zaobilazeći upravu.

Sporne odredbe postojećeg kolektivnog ugovora iz 1998.godine su vezane za radno vrijeme i plaće, precizira Luka Mišić, voditelj zadarskog Ureda Sindikata pomoraca Hrvatske. Ukazuje kako je među članovima sindikata pomoraca u Jadroliniji provedena anketa o potrebi organiziranja sindikalnih akcija. Od 500 članova sindikata ispunjenih listića vratilo nam se 440, dakle to je bilo nekih 80 posto, oni su se svi izjasnili za sindikalne akcije odnosno za ustrajanje u našim zahtjevima, kazao nam je Mišić.

Na to Alan Klanac kaže kako bi svak volio imati makar i 10 kuna višu plaću, pa će svaki radnik ako mu to ponudiš, odobriti takvu sindikalnu akciju.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.