Hrvatski radio

Radio Zadar

Mirni prosvjed radnika u socijalnoj skrbi

19.03.2019.

08:24

Autor: HRT Radio Zadar

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Svjetski je dan socijalnog rada. Ovogodišnje obilježavanje događa se u trenutku kada je hrvatski sustav socijalne skrbi obilježen nizom skandala, među kojima se posljednji dogodio u Pagu .

I dok je  nadležno ministarstvo zbog slučaja Pag zatražilo smjenu ravnateljice, sindikat i djelatnici iz čitave Hrvatske dali su joj potporu jer smatraju kako je slučaj posljedica neuređenog sustava socijalne skrbi. Od ministarstva traže rješavanje gorućih problema, te su za danas opet najavili mirni prosvjed.

Predsjednica sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić kaže kako je sustav doslovno neuređen, potkapacitiran, i svi ljudi rade u izuzetno lošim materijalnim i prostornim uvjetima.

Desilo se nakon dugo vremena da su socijalni radnici progovorili o svojim uvjetima u kojima rade i mi zaista nećemo stati mi tražimo da se reforma provede odmah,  poručuje predjednica sindikata Dimić

Jadranka Dimić

 

ZASLUŽUJEMO VIŠE I BOLJE

 

 

Drage kolegice i kolege socijalni radnici čestitamo Vam

       19. ožujka 2019. Svjetski dan socijalnog rada!

 Budući da nakon naše akcije ZASLUŽUJEMO VIŠE I BOLJE nismo dobili nikakav signal iz resornog ministarstva da su spremni krenuti u rješavanje gorućih problema u sustavu, nastavljamo dalje sa našom akcijom i to ćemo činiti sve dok oni koji mogu nešto učiniti za sustav socijalne skrbi ne shvate da mi stvarno ZASLUŽUJEMO VIŠE I BOLJE.

Zahvaljujemo svima koji su dana 08. ožujka 2019. iskazali podršku kolegama iz CZSS Zadar i podržali našu akciju ZASLUŽUJEMO VIŠE I BOLJE te ih pozivamo da ustraju u našoj zajedničkoj borbi, a sve one koji nisu iz bilo kojeg razloga sudjelovali u akciji da nam se pridruže na Svjetski dan socijalnog rada 19. ožujka 2019. jer samo ujedinjeni oko zajedničkog cilja poboljšanja uvjeta u sustavu možemo uspjeti. Naša brojnost je naša snaga.

Od resornog ministarstva i Vlade RH zahtijevamo:

  1. Žurno zapošljavanje stručnog i sveg ostalog kadra koji nedostaje u sustavu.
  2. Poštivanje Pravilnika o normativima koje je donijelo resorno ministarstvo i usklađivanje normativa sukladno standardima EU
  3. Plaćanje prekovremenog rada
  4. Rješavanje nezakonitih ugovora o radu na određeno vrijeme do donošenja akata u zakonite ugovore o radu na neodređeno vrijeme.
  5. Primjerena plaća za prateće službe u ustanovama socijalne skrbi (administrativni, računovodstveni i drugi radnici koji rade u sustavu socijalne skrbi)

Pozivamo sve zaposlenike u sustavu socijalne skrbi da mirnim prosvjedom, okupljanjem ispred ustanova u vrijeme pauze, daju podršku Sindikatu u borbi za boljitak sustava i svih zaposlenika u sustavu jer

ZASLUŽUJEMO VIŠE I BOLJE.

                                                                                PREDSJEDNICA SINDIKATA

                                                                                  Jadranka Dimić, dipl. soc radnica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.