Hrvatski radio

Radio Zadar

Miro Gavran zadarskim studentima predstavio tajnu dobrog pisanja

15.05.2018.

15:19

Autor: A. Štrelov

foto: unizd.hr

foto: unizd.hr

Foto: - / -

Na Sveučilištu u Zadru se do petka obilježava 5. godišnjica postojanja Austrijske knjižnice. Studenti i građani mogu sudjelovati u prigodnim radionicama, predavanjima i autorskom čitanju na njemačkom jeziku. Dobitnik Europske nagrade Alois Mock, književnik Miro Gavran gostovao je danas .

              Divno je uopće što se pruža prilika i meni kao piscu čiji su tekstovi prevedeni na njemački. Meni jako puno imponira što je tih pet mojih knjiga objavljeno na njemačkom i što sam imao nekih sedam, osam premijera u Austriji i Njemačkoj da ovdje i baš pred studentima germanistike, kroatistike i građanstvom mogu malo progovoriti o svome radu - kazao je za naš program Gavran. 

Na književnom susretu u Svečanoj dvorani Gavran je studentima i drugim posjetiteljima predstavio tri svoja romana – „Poncije Pilat“, „Kafkin prijatelj“ i „Nekoliko ptica i jedno nebo“, ali se dotaknuo i svog dramskog stvaralaštva, po kojem je poznat u brojnim zemljama svijeta, pa čak i poezije, po kojoj je najmanje poznat.

Iako je najpoznatiji po kazališnim tekstovima, koji mu donose i znatno veću zaradu nego proza, oboma rodovima jednako je posvećen, jer smatra da se tako na najbolji način ostvaruje kao autor. „Poncije Pilat“ dio je moje biblijske trilogije, u kojem ovaj lik oživljavam kroz njegovu mladost, ljubav sa Židovkom koja mu je postala supruga, trenutak u kojem osuđuje Isusa na smrt, ali i događanja koja su slijedila deset godina kasnije. Imao sam osjećaj da pišem knjigu koja je suvremena i govori nešto i o nama. Puno je paralela između Rima prvog stoljeća i suvremenog društva, pogotovo u svjetlu duhovne i političke krize, rekao je Gavran o knjizi koja je prevedena na nekoliko jezika, a u Hrvatskoj je doživjela šest izdanja - ističe Gavran.

               Kada roman s biblijskom tematikom ne bi korespondirao s današnjim čitateljima, to bi bilo neko nabožno štivo. Volimo romane jer su oni velika prilika i autoru i čitateljima da prepoznaju bogatstvo života i prikažu ga u cijelom njegovom totalitetu. Volim kada junak u roman uđe kao jedna osoba, a na kraju izađe kao druga, objasnio je Gavran svoje poimanje romana - kazao je studentima naš poznati pisac.

 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.