Hrvatski radio

Radio Zadar

Mise i procesije na Belafuži, Velebitu, u Škabrnji, Pagu, Bibinjama

15.08.2018.

07:29

Autor:

Zeljko Mrsic/PIXSELL,ilustracija

Zeljko Mrsic/PIXSELL,ilustracija

Foto: - / -

Svetkovina Velike Gospe svečano se slavi u zadarskom svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Posebnost ovogodišnje proslave je i veliki trostruki jubilej kojega ta Marijina župa svečano proslavlja.

Naime, ove se godine slavi 50 godina postojanja te gradske župe koju je 1968. g. utemeljio zadarski nadbiskup Marijan Oblak. Slavi se i 900 godina od prvog pisanog spomena crkve Gospe maslinske. redišnje koncelebrirano slavlje u 19,00 sati ispred vanjskog oltara na Belafuži. Nakon mise nadbiskup Puljić predvodi i svečanu procesiju sa zavjetnom slikom Gospe maslinske ulicama toga gradskog predjela. Zbog procesije će od 20:30 -21:15 sati biti zatvorene ulice Gospe Maslinske, Put Petrića, Ivana Zajca, Asje Petričić i Put Nina.

Svetkovina Velike Gospe svečano se slavi i u drevnom paškom svetištu Gospe od Staroga Grada iz 14. st. Svečano koncelebrirano misno slavlje u paškoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina u 19,00 sati predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH. Zbog procesije od 18 do 19 sati u cijelosti će biti obustavljen sav promet na dijelu državne ceste D-106 u Pagu.

Tradicionalno je svečano i u župi Uznesenja BDM u Škabrnji, gdje svečano misno slavlje u župnoj crkvi u 11,00 sati, potom i procesiju kroz mjesto s Gospinim kipom, predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Svetkovina Velike Gospe svečano se slavi u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Bibinjama. Svečano misno slavlje u 18,30 sati, potom i procesiju s Gospinim kipom kroz mjesto, predvodi don Josip Kolega, vicerektor Biskupijskog misijskog sjemeništa u Puli.

U svetištu Velike Gospe na Velikom Rujnu, na velebitskoj uzvisini od tisuću metara nadmorske visine u župi sv. Jurja u Starigradu - Paklenici, svečano misno slavlje s početkom u 11,00 sati, potom i procesiju ravnicom ispred crkve sa zavjetnom Gospinom slikom, predvodi mons. Tomislav Čubelić, župnik katedrale sv. Duje iz Splita.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.