Hrvatski radio

Radio Zadar

Misionari: Prihvaćamo čovjeka kakav je

25.05.2017.

11:57

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Misijsko i evangelizacijsko poslanje Crkve u suvremenom multikulturalnom i multikonfesionalnom društvu", tema je međunarodnog znanstvenog simpozija koji se održava na zadarskom Sveučilištu.


"Cilj je istražiti aktualnosti i mogućnosti autentičnog misijskog i evangelizacijskog poslanja Crkve u svijetu" , rekao je otvarajući skup doc. dr Elvis Ražov, pročelnik Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru:

Svijetu koji je sve više povezan procesom globalizacije. Poštujući različitost vjera i kultura, ali bez žrtvovanja istinskog najveštaja kršćanskog spasenja.

   O misijskom i evangelizacijskom poslanju Crkve govore predavači iz Italije, Poljske, Argentine, Gane i Hrvatske.
Jedan od sudionika skupa je i redovnik Franjo Koval.18 godina bio je misionar u Gani. U misijskom djelovanju važno je, ističe, prihvatiti različitost među ljudima:

  Duhovnost jednog misionara mora biti prva, otvorenost prema nadahnućima Duha Svetoga i prihvaćanje drugog čovjeka kakav je. Najprije na toj ljudskoj razini kako bi smo mogli ući razgovor i približiti im evanđeosku poruku.

  Mons. dr. Matthew Kwasi Gyamfi, biskup iz Gane dolazi iz Afrike, kontineta u kojem su prisutne brojne religije: tradicionalna, islam, kršćanske.

Katolički misonari  puno su uključeni u edukaciju stanovništva, vode brigu o zdravlju pa su osnovane brojne klinike i bolnice. U mojoj zemlji, u Gani više od 35 posto svih klinka otvorene su zahvaljujući Katoličkoj crkvi.

Dvodnevni simpozij na zadarskom Sveučilištu organiziran je povodom 25. obljetnice teološko-katehetskog studija u Zadru.

Organizatori su Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru, Fakultet misiologije Papinskog sveučilišta Urbaniana i Zadarska nadbiskupija.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.