Hrvatski radio

Radio Zadar

Mjere zaštite male plave ribe daju rezultate

04.10.2017.

11:47

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Višegodišnje mjere zaštite stoka male plave ribe u Jadranu daju rezultate i to je jamstvo koje treba iskoristiti u pregovorima s Europskom Unijom. O tome će zadarski stručnjaci na Susretima ribara za dva dana u Istri.

Lav Bavčević iz Odjela ribarstva  zadarske Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede govorio je o ovome zadarskim ribarima na predavanju u Udruženju obrtnika prije dva dana. Naime ograničenje ribolova koćom i plivaricom u cilju zaštite srdele i inćuna trenutačno su goruće teme među ribarima. Bavčević poručuje kako Hrvatska ima argumente: U zadnje vrijeme Europa govori jako puno o stanju ribolovnih resursa u Sredozemlju i kao jednu od mogućnosti regulacije se spominje i dodjeljivanje ribolovnih mogućnosti odnosno kvota za određene stokove.

Dosta se među ribarima priča o tome, posebice što se tiče sitne plave ribe. Bavčević napominje kako Hrvatska već provodi dosta ograničenja…ograničenje ulova 180 dana maksimalno odnosno 140 na srdelu i 140 na inćun, ograničenje mjesečno ribolovnih dana, privremena obustava zbog mrijesta… Dosta smo mjera poduzeli i Hrvatska je preko 10 posto smanjila ulov male plave ribe od 2014. do 2017. Mi smo se pokrenuli, dobro radimo, pogledao sam i podatke o smrtnosti srdele jer je mi dosta lovimo, kaže Lav Bavčević. Zadnja procjena : dosta pada ribolovna smrtnost srdele, imamo još to zatvaranje kanala dijela unutarnjeg mora koje mora biti bar 30 posto od ukupnoga na barem 6 mjeseci, ide se na uzorkovanje detaljnije svih područja. Ribari ovdje moraju surađivati sa znanstvenicima pa ćemo dobiti kvalitetniju sliku o tome što se događa.

O svemu tome Lav Bavčević govorit će krajem ovoga tjedna na 22. Susretu ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK), koji će se održati od 5. do 7. listopada u Rapcu (hotel Valamar Bellevue). Domaćin ovogodišnjeg ribarskog skupa je Obrtnička komora Istarske županije, a organizator Hrvatska obrtnička komora. Više o svemu u našoj emisiji U objektivu u petak 6.10. od 12 sati i 15 minuta. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.