Hrvatski radio

Radio Zadar

Mjesečno 500 kuna pomoći za smještaj starijih u privatne domove

02.01.2018.

11:50

Autor: Suzana Dražić

Izvor: duzd.hr

Izvor: duzd.hr

Foto: - / -

Zadarska će županija sufinancirati smještaj starijih osoba u privatne domove s 500 kuna mjesečno. Za to je u proračunu osigurano milijun i pol kuna. Jedan od razloga je prevelika lista čekanja za smještaj u Dom na Sfingi.

Nove domove na našem području država neće graditi. Ostaju vam dvije mogućnosti ili se upisati na listu čekanja za Dom na Sfingi ili smještaj potražiti u jednom od privatnih domova. Županija će od ove godine pomoći s 500 kuna po korisniku. Naime, svatko tko je smješten u privatni dom ima pravo na sufinanciranje od 500 kuna mjesečno, kazala nam je pomoćnica pročelnika županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Dubravka Dragaš. Jedan od razloga je prevelika lista čekanja za smještaj u Dom na Sfingi: Sada je već lista došla do blizu 2000 prijavljenih za smještaj i čeka se oko 7 godina. Drugi je razlog da se sve više otvaraju privatni domovi ali je njihova cijena veća jer ih država ne sufinancira. Cijene se kod njih kreću od 4 do 7 tisuća kuna.

Odluka o sufinancianju treba biti donesena ovih dana, a sve uvjete i obrasce moći ćete naći na stranicama Zadarske županije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.