Hrvatski radio

Radio Zadar

Mladenci dočekali zeleno svjetlo, polako kreću svadbe

28.05.2020.

14:42

Autor: Filip Buzov

Zeljko Mrsic/PIXSELL ( ilustracija)

Zeljko Mrsic/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Koliko je pandemija koronavirusa naštetila industriji vjenčanja u Zadarskoj županiji u kojoj se na godišnjoj razini organizira 400 do 500 vjenčanja, ta kakve se naznake oporavka nakon popuštanja mjera koja dopuštaju veća okupljanja, što do jučer nije bio slučaj.

Gubici su veliki, u travnju, lipnju i svibnju gotovo stopostotni, i još uvijek se zbrajaju jer neki parovi i dalje odgađaju svadbe, a tu su i oni koji su na kraju odustali od svečanog dijela - govori nam Ljiljana Rujak, vlasnica jednog zadarskog salona vjenčanica: Neka su otkazana za iduću godinu, neka su otkazana za nekakve termine u ljetnim mjesecima, tamo gdje su im sale imale slobodne termine, i bilo je vječanja gdje su se mladenci odlučili na taj čin u krugu kumova ili najbliže obitelji, dakle izostala je ona velika svečanost ----

Ako se uhvati 30 posto prošlogodišnjeg prometa bit će dobro, ipak sada je najvažnije da je posao krenuo, pozitivna energija već se osjeti : Naše klijentice već su počele s isprobavanjem vjenčanica, nadaju se kako će sve to biti u redu, to su odgođena vjenčanja za drugu polovicu godine.....

Dobro je da su mjere popustile, no ako znamo da većina naših svadbi podrazumijeva velik broj ljudi, na neka normalna poslovna vremena u toj industriji još čemo pričekati - kaže nam Ana Milin, vlasnica studija za vjenčanja u Zadru: Oni su isplanirali vjenčanje dosta unaprijed, većina njih ne želi smanjivati broj gostiju, jer žele da im ti ljudu budu na vjenčanju, iskreno ja se s njima suosjećam, smatram da je to u redu. 

Nisu samo domaći parovi jedini klijenti, Zadar su za svoj poseban dan često znali izabrati i stranci - kaže nam A. Milin: To nam je bolna točka ove godine, jer 90 posto stranih vjenčanja je odgođeno, vjerujem kako će godina završiti na pozitivnoj nuli, ali ništa više od toga. 

Naše sugovornice pozdravljaju poduzete mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta, i nadaju se, kao i svi mi, mirnom ostatku godine u kojoj će vesele mladence ponovno mučiti slatke brige poput izbora muzike i torte, a ne nabava maski i osiguravanje socijalne distance.

PRILOG

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.