Hrvatski radio

Radio Zadar

14:24 / 20.04.2016.

Autor: V. Šetka

Mladi, ali jako zainteresirani za politiku

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od danas do nedjelje u Zadru se održava Međunarodni forum Europskoga parlamenta mladih. Mladi iz dvadesetak zemalja razmatrat će rješenja problema, s kojima se bave pravi političari u državnim ali i Europskom parlamentu.

U prosjeku im je 18 godina, ne pripadaju nijednoj stranci, a politika ih itekako zanima. Osim iz zemalja članica Unije, dolaze i iz susjedne BiH i Srbije, te nešto daljih Turske i Armenije. Do nedjelje će razmatrati teme i probleme s kojima se jedva nose i iskusni političari. 

Raspravljat ćemo o temamam koje muče Europsku Uniju, kao što su migranti, prava LGBT zajednica, a nakon zasjedanja naše rezolucije se šalju u Europski Parlament u Bruxselles gdje se one uzimaju u zasjedanje odbora koji mi danas predstavljamo kao savjetodavni dokument, kaže uime organizatora Bruno Mesarić Hrebac

Katharina Franke iz Bavarske kao mlada aktivistica ima iskustva s izgbjegličkom krizom. Pokušavali smo im na razne načine pomagati na granici, primjerice donoseći im vodu i odjeću, kaže Katharina, koju zabrinjava sve više desnih pokreta u Njemačkoj, usmjerenih protiv migranata. 

Edin Hodžić iz Sarajeva svjestan je velikih razlika između funkcioniranja euro-parlamenta i bosansko-hercegovačkih parlamenata. Iz razloga što su narodi podijeljeni, pa je i politika podijeljena. Skoro sve legislativne procedure se vode kroz odluke sva tri naroda, tako da smo legislativno još prilično daleko od EU, kaže Edin koji nakon studija menadžmenta sebe ne vidi u politici, nego u biznisu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.