Hrvatski radio

Radio Zadar

Mladi ekolozi na djelu

04.06.2013.

10:05

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi udruge Hippocampus iz Biograda počeli su provoditi projekte Upoznajmo srce Jadrana i Čistimo zajedno II - za njih su iz europskih fondova dobili 115 tisuća kuna.

Oba projekta za cilj imaju podići svijest i ukazati na važnost zaštite i očuvanja prirode i okoliša te prirodne i biološke raznolikosti. Prošlog vikenda Udrugu „Hippocampus“ posjetili su partneri iz Slovenije u sklopu projekta „Upoznajmo srce Jadrana“kako bi dogovorili sve detalje oko provedbe i prisustvovali manifestaciji "Biogradski stol".

Projekt „Upoznajmo srce Jadrana“, provodi se u obliku razmjene mladih koji će u sklopu projektnih aktivnosti pohađati radionice, posjetiti Park prirode Vransko jezero i Ornitološki rezervat, upoznati se s prirodnim vrijednostima obližnjih otoka i Parka prirode „Telašćica“, te izraditi edukativno-promotivne brošure, a sve u svrhu upoznavanja mladih i djece sa prirodnim ljepotama i upozoravanja na važnost očuvanja istih. Projekt traje od početka svibnja do kraja listopada ove godine.

Projekt „Čistimo zajedno II“, provodi se u obliku inicijative mladih, a nastavak je projekta „Čistimo zajedno“ kojeg je Udruga "Hippocampus" provodila od 2010. do kraja 2012. godine,  podignut na europsku razinu. Aktivnosti ovog projekta uključuju akciju čišćenja podmorja i obale na području Biograda na Moru, izložbu fotografija ljepota jadranskog podmorja, te edukativni zaron za mlade ronoice. Svrha projekta je podizanje svijesti o volonterizmu, javnom dobru i ekologiji među mladima. Projekt traje od sredine svibnja do sredine prosinca ove godine. Prvi posjet partnera iz Slovenije predviđen je od 03. do 05. kolovoza 2013. u vrijeme održavanja „Biogradske noći“.

Projekti su plod aktivnog rada Udruge "Hippocampus" na području zaštite okoliša, kao i neprestanog ulaganja u edukaciju svojih članova o pisanju i provedbi projekata u čemu je značajan doprinos imala Zadarska županija koja je u suradnji s UNDP-om tijekom 2012. godine provodila projekt: Jačanje civilnog društva na području Zadarske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.